SO Čelinac: Usvojeni izvještaji o radu javnih preduzeća, usvojena i informacija o stanju seoskih vodovoda (FOTO)

June 23, 2022, 8:33 pm

U Čelincu je danas održana 16. redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj su lokalni odbornici su usvojili izvještaje i informacije o radu preduzeća koja se bave pružanjem usluga na teritoriji ove lokalne zajednice. Među tim preduzećima je bile su informacije i izvještaji o radu javnih preduzeća”Čištoća i zelenilo”,”Vodovod” i ”Gradsko grianje” za 2021. godinu.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić kaže kako su izvještaji o radu i poslovanju preduzeća bili veoma dobri pri čemu su na jedan validan način, napravili kvalitetne izvještaje. Podsjeća i da su svi oni ispoštovali svoju primarnu djelatnos za 2021. godinu.

”Važno je napomenuti i to da smo prihvatili i određene prijedloge od strane komunalnih preduzeća a sve u cilju kako bi smo poboljšali njihov rad. Prihvatili smo i njihov prijedlog kada je u pitanju finansijsko poslovanje za neki naredni period. Želio bi da pohvalim i dobar izvještaj o radu JP ”Vodovod” a.d. Čelinac koje je ostvarilo dobit u prošlo godini u iznosu od 61.000 KM pri čemu su smanjili i gubitke u mreži pri čemu su servisirali sve svoje obaveze”, rekao je Gligorić.

Navodi i da se ”Vodovod” suočava sa manjim problemima, pri čemu je nepohodno izvojiti određena sredstva a sve u cilju rekonstrukcije vodovodne mreže ali i obezbjeđivanja nepohodnih tehničkih sredstava kako bi se unaprijedio rad.

Pohvalio je i to što je usvojena informacija o stanju i potrebama seoskih vodovoda, rekavši kako će se u narednom periodu dosta raditi kako bi se poboljšalo vodosnadbijevanja za šta su planirane razne investicije u iznosu od preko jedna milion KM.

Ispred opozicije navode kako su izvještaji o radu nisu pravilni i kako je primjetno mnogo propusta posebno kada je u pitanju rad ”Vodovoda” pri čemu su i dalje primjetni veliki gubici u mreži. Odbornik PDP-a Goran Tubak smatra i da je Informacija o stanju i potrebama seoskih vodovoda puna manjkavosti i da u mnogim mjestima i dalje postoji problem oko vodosnabdijevanja.

” U mnogim mjestim Čelinca ništa se još nije značajno uradilo po tom pitanju. Imamo projekat oko realizacije vodovoda u Snjegotini koji je koštao oko 800.000 KM i još ništa nije realizovano po tom pitanju pri čemu još ni jedna kuća nije dobila priključak. U svim seoskim vodovodima je veliki problem ali posebno zbog nedostatka vode trpi MZ Vijačani Gornji. Ne znam zašto se još ništa nije pokrenulo sa mrtve tačke kada je u pitanju izrada projekta oko izgradnje vodovoda u tom mjestu. ”,rekao je Tubak.
Smatra i da se odluka oko upravljanja seoskim vodovodima mora dodatno urediti posebno zbog pojedinih grupa organizovanih u udruženja koja dobijaju mogućnost da upravljaju pojedinim vodovodima, mimo saglasnost većine.
Rasprave je bilo i oko izvještaja o stanju inforamisanja na područiju opštine. Odbornik SDS-a Dragan Kičić smatra kako se to pitanje treba dodatno urediti kroz direktan prenos uživo, gdje bi građani mogli čuti riječi svih onih koji ih zastupaju u parlamentu.
”Postoje razne intrentske platforme preko kojih se to može realizovati. To smo i ranije predlagali ali nije bilo sluha za to. Uvođenjem prenosa uživo narod može dobiti pravovremene informacije o dešavanjima u skupštini pri čemu će znati kakve se odluke tu donose. Bez toga informisanje na područiju Čelinca nije potpuno”, rekao je Kičić.

Predsjednik SO Čelinac Dejan Kurtinović kaže kako je današnje zasijedanje lokalnog parlamenta bilo efikasno kao i da su usvojeni bitni izvještaji posebno kada je u pitanju rad pojedinih preduzeća.
”Moram podsjetiti kako su sva ova preduzeća osnovana prevashodno kako bi pružala usluge građanima i tu svoju funkciju su ispunili što se vidjelo i kroz izvještaje. Da oni rade dobro, potvrđuju i sami građani. Zbog toga mi danas nismo usvojili ni jedan zaključak koji bi se odnosio na mijenjanje i popravljanje stanja što je inače bio primjer ranijih godina. Možemo reći da sva tri preduzeća pozitivno posluju”,rekao je Kurtinović.

Odbornici su na sjednici usvojili i informaciju o organizovanju, radu i stanju u oblasti veterinarstva na područiju opštine ali i informacije o stanju u oblasti saobraćaja, imovine opštine i aktivnostima mjesnih zajednica.

Na dnevnom redu 16. sjednice lokalnog parlamenta bilo je 17 tačaka dnevnog reda.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.