SNSD neće preći preko nekorektnosti u radu parlamenta

March 20, 2015, 9:40 am

“Preko takve nekorektnosti i neprincipijelnosti se ne može preći”, rekao je Nović za današnji “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, oba kolegijuma domova potpuno su utvrdila liste članova zajedničkih komisija i delegacija parlamenta BiH i ništa nije bilo sporno.

“Nakon toga je u Predstavničkom domu došlo do promjene, pa je u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH iz Srpske predložen Sadik Ahmetović iz SDA. Nakon toga je isključen predstavnik SNSD-a Nikola Špirić iako je kandidat najjače opozicione stranke, što je neprincipijelno i nenormalno”, rekao je Nović.

On je ocijenio da je na taj način pokušano da se ponizi SNSD i umanji njen značaj.

“To tako ne može i nije dobro da se tako radi zbog razvoja demokratije i odnosa u BiH. To je jedini razlog zbog kojeg su delegati SNSD-a i DNS-a odlučili da ne dođu na sjednicu i tako upozore kolege u parlamentu”, rekao je Nović.

Nović smatra da činjenica da poslanici HDZ-a nisu glasali za takav sastav komisija govori da je, osim srpskog, preglasan i hrvatski narod.

“Ne ulazim u to kako će reagovati u Domu naroda, ali je za zaprepaštenje to da niko ne stavi prst na čelo i upita se kako je moguće da u novostvorenoj koaliciji bude preglasana jedan od stranaka koja nije podržala sastav komisija”, istakao je Nović.

On je dodao da su tvrdnje da delegati i poslanici SNSD-a i DNS-a opstruišu rad parlamenta BiH, zlonamjerne i nisu validni politički stavovi. “Predstavnici SNSD-a su u zajedničkim institucijama proteklih godina pokazali da žele da se BiH ubrzano kreće ka Evropi”, istakao je Nović.

Nović je rekao da nije nikakvi iznenađenje što je SDA pozvala visokog predstavnika da interveniše nakon što nije održana sjednica Doma naroda, jer je svih ovih godina SDA i u najmanje kriznim situacijama pozivala OHR da se umiješa.

“SDA je, uostalom, na krilima OHR-a vladala četiri godine u FBiH. Neprihvatljiva je činjenica da je visoki predstavnik Valentin Incko na prvi mig SDA potrčao da se umiješa. Ovim se ne pokazuje jednak odnos prema svim strankama u BiH”, rekao je Nović.

Nović je dodao da cijeni što predsjedavajući Doma Naroda Bariša Čolak, koji je zakazao za ponedjeljak sastanak Kolegijuma, pokušava da nađe izlaz, ali smatra da to nije prava adresa za rješavanje tog pitanja.

“Uvjeren sam da će rješenje biti pronađeno. Ako ne bude dovoljno razuma narednih dana, možemo doći u mnogo opasniju poziciju, čime bismo Evropi pokazali da smo nedozrela zemlja”, zaključio je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *