TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sniježni nameti do dva metra, vanredna situacija u nekoliko opština (VIDEO)

Sniježni nameti do dva metra, vanredna situacija u nekoliko opština (VIDEO)

Opštinski štab za vanredne situacije Lučani proglasio je vanrednu situaciju na području cijele opštine zbog snijega koji neprekidno pada već 24 časa.

Iz štaba za vanredne situacije navode da su u rubnim dijelovima opštine Lučani snježni nameti dostigli visinu do dva metra, kao i da su mnogi putni pravci potpuno neprohodni.

– Teška situacija je u planinskim dijelovima opštine, gdje je temperatura ispod nule i ima dosta leda na putu. Čišćenje snijega je posebno otežano, jer vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se u brojnim dijelovima opštine očisti napadali snijeg, koji se uglavnom pretvara u sniježni nanos i tako onemogućava bilo kakvu saobraćajnu komunikaciju – navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Lučana.

Sva mehanizacija javnih preduzeća na terenu neprestano čisti snijeg sa puteva prvog i drugog prioriteta, a opštinski štab za vanredne situacije se obratio republičkom štabu za pomoć u nafti i gorivu koja je neophodna za raščišćavanje seoskih i nekategorisanih puteva, prenosi RTS.

Juče je vanredna situacija uvedena u opštini Nova Varoš, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsječeno od svijeta zbog snijega koji u tom kraju pada već sedam dana.

Predsjednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da su puteve do juče održavali lakom mehanizacijom, kao i da su uveli tešku mehanizaciju kako bi iznosili snijeg iz grada, a ponuđena im je i pomoć države.

Nekoliko sela u toj opštini je i bez struje, a ekipe Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da otklone problem.

Haos u Jagodini i Pomoravlju

Snijeg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati i nošen je vjetrom stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode i neočišćanog raskvašenog snijega.

Osim gradskih autobusa punih putnika i đaka, na ulicama je i puno taksi vozila i putničkih automobila, posebno u Jagodini, što dodatno doprinosi haosu.

Vozač “Brze pošte” iz Jagodine rekao je Tanjugu, da je situacija zbog snijega teška i haotična u cijelom gradu, posebno u perifernim ulicama.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Standard” čiste ručno, lopatama pješačke prelaze i trotoare na mostovima, dok mašine za čišćenje snijega kruže gradom i čiste prilaze javnim ustanovama, bolnicama, školama i administrativnom centru.

Snabdijevanje strujom, gasom, toplotnom energijom i vodom je uredno, izjavili su danas Tanjugu gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i predsjednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Mještani Brodareva, gdje su putevi zavijani, pronašli su danas oko podne promrzlog muškarca u snijegu, a zbrinuli su ga rođaci.

Muškarca prekrivenog snijegom, koji je davao znake života, oko 12 časova primijetio je Bajko Gojak, koji je rekao da nadležne službe nisu bile u mogućnosti da izađu na teren zbog snijega, a da su čovjeka, prije dolaska spasilačke ekipe, pronašli rođaci.

Prema nezvaničnim informacijama radi se o I. K. koji živi u Zakutu, selu iznad Brodareva.

Putni pravci u brodarevskom kraju zavijani su i snijega ima skoro pola metra.

Brojna ivanjička sela na planinama planina Javor i Golija ostala su odsječena usljed obilnih sniježnih padavina koje su pogodile ovaj kraj, a najugroženija sela su Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, kao i sva sela preko 700 metara nadmorske visine.

– Mještanima najugroženijih sela prošle i ove godine podijelili smo ukupno 50 raonika kako bi mogli lakše da očiste sniježne nanose. Mi čistimo koliko možemo, a prioritet dajemo putevima kojima djeca idu u školu i gdej ima korisnika hemodijalize – rekao je predsjednik ivanjičke opštine Zoran Lazović.

Visina snijega je u pojedinim krajevima i do dva metra.

Kritično je i u Prijepolju gdje na višim kotama ima i do metar snijega.

Takva situacija je u Gornjim Babinama gdje je dvadesetak domaćinstava odsječeno od svijeta.

Žena stara 78 godina iz sela Brančići kod Prijepolja, koja je u utorak popodne pronađena mrtva u snijegu, preminula je od posljedica smrzavanja.

Ona je preminula kraj puta u Brančićima, vraćajući se kući od komšija iz drugog kraja ovog planinskog, raštrkanog sela.

Pretpostavka je da se starica okliznula i pala u dubok snijeg iz kog nije uspjela da ustane, zbog čega se i smrzla na jakom mrazu.

Otežan saobraćaj i na Kosovu

Gotovo na svim putevima na Kosovu i Metohiji saobraćaj je otežan zbog gustog snijega koji pada, a posebno je zbog dubokog snijega i niskih temperatura teška situacija je na autoputu Priština – Uroševac.

Teška situacija u saobraćaju traje gotovo 24 sata.

Zbog gustog snijega koji neprestano pada od juče saobraćaj se otežano odvija i u Prištini, a, kako je najavljeno, komunalci neće čistiti ulice sve dok snijeg ne prestane da pada.

Zamjenik kosovskog ministra za infrastrukturu Redžep Kadriju, međutim, za Ljami onlajn kaže da svi putevi prohodni i da su ekipe za čišćenje snijega cijelu noć bile na terenu.

(Srna, Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.