TV K3

android aplikacija

instaliraj

Snabdijevanje lijekovima i potrošnim materijalima UKC RS

Snabdijevanje lijekovima i potrošnim materijalima UKC RS

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u kojoj se svakodnevno ambulantno zbrine preko 5 000 pacijenata, a bolnički se liječi preko 1000 pacijenata na dnevnom nivou. Brojke govore više od riječi o obimu posla koje naše medicinsko osoblje obavlja odgovorno samo na dnevnom nivou.

Do pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu Srpske najviše je stalo zaposlenima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem koji se iza zatvorenih vrata naše ustanove bore za ljudske živote daleko od očiju javnosti kako i dolikuje, te svoj posao obavljaju časno i pošteno 24 časa svaki dan, 365 dana u godini. UKC RS ima obezbijeđena finansijska sredstva za nabavku sredstava potrebnih za normalno funkcionisanje ustanove, međutim zbog komlikovanih zakonskih procedura nismo u mogućnosti da ista iskoristimo.

Naša ustanova podržava svaku inicijativu koja će u konačnici dovesti do rješavanja problema ukoliko on postoji i stvaranja boljeg ambijanta za liječenje naših pacijenata. Međutim ne podržavamo javna istupanja pojedinica i udruženja/organizacija koji olako donose zaključke o funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u RS, te obmanjujući javnost, unose paniku među najosjetljivije kategorije stanovništva. Sve tendenciozniji napisi u medijima o nedostatku pojedinih sredstava / lijekova u kojima se okrivljuje rukovodstvo UKC RS su netačne i neprovjerene informacije.

Koristimo ovu priliku da po „pedesti put“ upoznamo javnost da ključni problem leži u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH. S tim u vezi navodimo posljednji primjer raspisivanja tendera za nabavku hirurških konaca u decembru prošle godine gdje se na rješenje povodom žalbe čekalo tri mjeseca umjesto zakonski predviđenog roka od 15 do 30 dana, što dovodi UKC RS u situaciju da ne može obezbijediti kontinurano snabdijevanje ovim i sličnim strateškim materijalima iako su blagovremeno preduzete sve mjere i aktivnosti da se predmetna procedura javne nabavke provede u rokovima koji obezbjeđuju kontinuirano snabdijevanje. Nažalost, neažurnošću ili nečinjenjem drugih organa koji su uključeni u sistem javnih nabavki trpimo posljedice na koje u sadašnjim uslovima funkcionisanja Ureda za razmatranje žalbi ne možemo uticati. Shodno gore navedenom apelujemo na medije kao jedan od najutacijanih faktora u društvu da izvrše pozitivan pritisak na sve subjekte u sistemu javnih nabavki (Ured za razmatranje žalbi BiH i primjenjitelje Zakona o javnim nabavkama) kako bi se ovi i slični problemi otklonili prevashodno na dobrobit i zadovoljstvo korisnika naših usluga. Nažalost, Ured za razmatranje žalbi BiH ne prepoznaje prioritete u rješavanju žalbi, te se time sve robe kao i medicinska sredstva koja nekome mogu da spasu život zakonski tretiraju na isti način.

UKC RS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.