TV K3

android aplikacija

instaliraj

Smrtonosni trio čine stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak

Smrtonosni trio čine stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt, upozoravaju njemački istraživači.

U studiji je učešće uzelo nekoliko radnika sa visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su tri puta imali veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, pronašli su istraživači.

– Čak 50 odsto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, bolest srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani sa povećanim rizikom – kaže dr Greg Fonarov, profesor kardiologije.

U novoj studiji istraživači su obavijestili da su među osobama sa hipertenzijom oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san.

Prema vodećem istraživaču dr Karl-Hajnc Ladvigu, spavanje bi trebalo biti vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.

– Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji sa hipertenzijom efekti su još pogubniji – dodao je on u izjavi.

(Srpskainfo)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.