TV K3

android aplikacija

instaliraj

Smiruje se situacija u Čelincu i Kotor Varošu

Smiruje se situacija u Čelincu i Kotor Varošu
Vodostaj Vrbanje se smanjuje, ali u Čelincu probleme i dalje stvara rijeka Јošavka, koja se još nalazi na dijelu magistralnog puta između te, i opštine Prnjavor.

Probleme su donijele i bujične vode i odroni. Zbog toga je u prekidu bio magistralni put Banjaluka- Čelinac i Kotor Varoš-Čelinac. Na tom putu neophodan je oprez za sve vozače.

U Novom Selu u Kotor Varošu klizište je uništilo lokalni put.

Kotor Varoš - Novo Selo (Foto: RTRS)

Na području Srpca zaplavljena su 52 domaćinstva, dok je voda prodrla u nekoliko kuća. Najteža situacija je u nebranjenom području Lilića, Kukulja, Razboja, Starog Martinca i Prijebljega. Evakuisane su tri porodice iz Prijebljega i jedna iz Starog Martinca, a iseljena je i stoka iz pomoćnih objekata.

Pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela. Ako se nastavi sadašnje povećanje vodostaja Vrbasa, redovne mjere mogle bi biti proglašene već danas, pa se stanovništvo poziva da preduzme sve, radi zaštite imovine.

Banjalučki Štab za vanredne situacije sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je vanrednu situaciju, nakon znatne stabilizacije rijeka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja – Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Јedan, Zalužani i Priječani.

Prema odluci Štaba, ovom odlukom povučena je i prethodna odluka o obustavljanju rada u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od danas raditi uobičajano.

Istom odlukom, Civilnoj zaštiti je naložen pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa, budući da se u akumulaciji Hidroelektrane Bočac još bilježi značajan priliv vode usljed obilnih padavina, ali, kako se procjenjuje, nema značajnijeg podizanja vodostoja ovih rijeka.

RTRS

Foto: RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.