Slovenija prvo isplaćuje štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH

November 2, 2015, 12:59 pm

Zahtjevi za povrat štednje primaće se od 1. decembra ove do 31. decembra 2017. godine.

Riječ je o sredstvima koje je Slovenija dužna vratiti prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Ta zemlja je ove godine prihvatila zakon kojim je implementirala presudu Evropskog suda, po kojoj je odgovorna za isplatu nepodmirenih štediša državne Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Računa se da ih je u Hrvatskoj oko 130.000 i da će povrat njihovih sredstava ići brže jer će se verifikacija zahtjeva štediša nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo, kako upozorava slovensko ministarstvo finansija, početi provoditi tek nakon dobijanja kompletne dokumentacije te banke od vlasti u BiH, o čemu se još uvijek vode pregovori.

Na prijemu zahtjeva štediša radiće 30-ak službenika koji su za tu zadaću posebno zaposleni. Računa se da će prvi štediše biti podmireni u drugom kvartalu sljedeće godine. Rok za donošenje rješenja je tri mjeseca od podnošenja potpune dokumentacije pojedinog štediše.

Slovenačka vlada ocjenjuje da će za podmirenja svih štediša Ljubljanske banke van Slovenije biti potrebno ukupno 385 miliona evra, te da će se na okončanje spora sa Slovenijom odlučiti i oko 8000 štediša Ljubljanske banke čijih 160 tužbi je još u postupku pred sudom za ljudska prava u Strazburu.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.