Sklapanje istopolnih brakova od 2019. godine

Sklapanje istopolnih brakova od 2019. godine

Vrhovni sud Austrije je donio odluku da će od 2019. godine u ovoj zemlji biti dozvoljeno sklapanje istopolnih brakova, prenijeli su austrijski mediji.

Iz suda je saopšteno da je odluka donesena zbog toga što se trenutnim zakonom krše principi protiv diskriminacije.

Odluka suda stavlja Austriju u grupu mnogih drugih evropskih nacija, uključujući NJemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Španiju.

Ustavni sud Austrije je pregledao zakon iz 2009. godine, kojim se dozvoljava registrovanje istopolnog partnerstva, ali se sprečava sklapanje braka.

U saopštenju suda se navodi da se razlikovanje braka i registrovanog partnerstva ne može održati bez diskriminisanja istopolnih parova.

“Efekat diskriminacije se vidi u činjenici da kroz različito zvanje porodičnog statusa, osobe koje žive u istopolnom partnerstvu moraju da se izjasne o svojoj seksualnoj opredjeljenosti, čak i u situacijama kada to nije relevantno i kada bi vrlo vjerovatno mogli da budu diskriminisani”, navodi se u odredbi suda.

Homoseksualna inicijativa Beča /HOSI/ je pozdravila odluku suda, dok iz konzervativne Narodne stranke i desničarske Stranke slobode, koje su u pregovorima za formiranje koalicione vlade i koje se protive istopolnim brakovima, niko nije bio dostupan za komentar.

ATV

Vijesti

Komentarišite

Your email address will not be published.