TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sjeverni magnetni pol Zemlje se pomjera, mogao bi biti problem za navigaciju

Sjeverni magnetni pol Zemlje se pomjera, mogao bi biti problem za navigaciju

Sjeverni magnetni pol Zemlje se pomjera brzo prema Rusiji zbog čega bi moglo biti problema s mapama na smartfonima i navigacijskim sistemima, piše CNN.

Sjeverni magnetni pol se koristi za kompase, a za razliku od geografskog sjevernog pola koji je fiksan, sjeverni magnetni pol se vremenom pomjera, odnosno kreće se od kanadskog Arktika prema Rusiji od 1831. godine.

Ali, njegovo ubrzano pomjeranje prema Sibiru u proteklim godinama brzinom od 55 kilometara godišnje je prisililo naučnike da ažuriraju Svjetski magnetni model koji koriste civilni navigacijski sistemi, Organizacija sjevernoatlanskog sporazuma te britanska i američka vojska godinu dana ranije nego je predviđeno.

– Zbog neplaniranih varijacija u regiji Arktika naučnici su pripremili novi model koji preciznije predstavlja promjenu magnetnog polja od 2015. godine do danas – saopštio je Američki nacionalni centar za okeane i atmosferu.

Model se obično ažurira svakih pet godina, ali je sada to moralo biti učinjeno ranije zbog bezbjedne navigacije za vojne svrhe, komercijalne aviokompanije, operacije potrage i spasavanja i slično.

Iako je vojska primarni korisnik modela, on se koristi i za Guglove I Eplove i civilne sisteme mapiranja.

Promjene sjevernog magnetnog pola su rezultat proces duboko u unutrašnjosti planete. Zemljino magnetno polje se stvara u njenom tečnom jezgru koji čine tečno željezo i nikal, piše Klix.

(Srpskainfo)

Komentarišite

Your email address will not be published.