TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sjeverna Koreja testirala dvije rakete kratkog dometa

Sjeverna Koreja testirala dvije rakete kratkog dometa

Sjeverna Koreja testirala je danas dvije rakete kratkog dometa koje su ispaljene sa njihove istočne obale, potvrdio je zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova za japansku agenciju Kjodo i naveo da je lansiranje raketa bilo dio rutinskih vojnih vježbi.

Rakete tipa “Skud”, ispaljene su malo prije 5 sati iz grada Vonsan u provinciji Gangvon i pretpostavlja se da su letjele oko 500 kilometara, a projektili su ispaljeni bez objave zone zabrane plovidbe, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

I japansko ministarstvo odbrane je saopštilo da Tokio procjenjuje da su sjevernokorejske rakete preletjele sličnu distancu, ali test dolazi uoči planiranih i veoma rijetkih razgovorima na nivou vlada Japana i Sjeverne Koreje u utorak, u Pekingu.

Neimenovani zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova je rekao da “to neće imati bilo kakav uticaj na vladine razgovore u kineskom gradu”, prenosi AFP. “Japan je, sa svoje strane, uložio oštar protest sjevernokorejskoj strani preko ambasade (u Pekingu)”, potvrdio je japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida novinarima. Ministar je, međutim, naveo da neće bili promjena u zvaničnim razgovorima zakazanim za utorak, dodaje AFP.

Sastanak u Pekingu ima za cilj da se vidi koliko je napredak učinjen u istrazi, kako je obećao Pjongjang, o sudbini japanskih državljana otetih tokom Hladnog rata. Sjeverna Koreja je 2002. godine priznala da je kidnapovala 13 japanskih građana tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka radi obučavanja svojih špijuna japanskom jeziku i običajima, od kojih se pet vratilo kući, ali za ostale Pjongjang je naveo da su umrli.

 

(Tanjug)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.