TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sjemenke koje štite od dijabetesa i srčanog udara

Sjemenke koje štite od dijabetesa i srčanog udara

Sjemenke chia postale su novi hit među supernamirnicama. Zbog izuzetnog nutritivnog profila preporučuju se kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.

Noviprehrambeni trend stiže iz Meksika – radi se o sjemenkama biljke Salvia hispanica, poznatije kao chia, koja potiče iz centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Kultivisali su je još drevni Asteci, a riječ chia potiče iz starog indijanskog jezika i u izravnom prevodu znači ‘uljnat’. Još se uvijek koristi u Meksiku i Gvatemali, a sjemenke se melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao zanimljiva namirnica. Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui predviđaju sjemenkama chia svijetlu budućnost i široku primjenu u raznim zdravim napicima i jelima te primjenu kao dodatak prehrani.

Riznica nutrijenata: Pod ne tako tvrdom i otpornom ljušturom ovalnih sjemenki promjera 1 mm, prisutna je čitava lepeza nutrijenata i antioksidansa koji imaju povoljan uticaj na čovjeka. Ne treba je samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je slučaj sa lanenim sjemenom.

Kao što joj i samo ime nagoviješta, chia je bogat izvor masti, i to onih dobrih, nezasićenih. Sadrži omega-3 masne kiseline i osigurava 25-30% ulja koje se može ekstrahovati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA), koja je preteča dugolančanih višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina u tijelu. Takođe, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput hlorogene kiseline, kafene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. U uljnoj fazi izvanredno je visok udio omega-3 masnih kiselina – čak 64 %. Sjemenke chia se od ostalih srodnih namirnica razlikuju i po stabilnosti tih kiselina, one mogu kroz puno duže vremensko razdoblje stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Ne sadrže gluten i vrlo su siromašne natrijem.

Želatin: Uz masne kiseline, obiluju i prehrambenim vlaknima (čak više od integralnih žitarica), odnosno polisaharidima. Većim dijelom to su ksiloza i arabinoza, vrlo viskozni polisaharidi koji imaju snažnu moć navlačenja vode, a to svojstvo omogućava sjemenkama snažno bubrenje u vodi. Na primjer, stavite li kašiku sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekaće vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrst želatin. Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sistemu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisne za dijabetičare.

Vitaminska lepeza pokriva B-grupu vitamina (niacin, riboflavin i tiamin), a minerali koji su najzastupljeniji u toj jedinstvenoj sjemenci su kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i željezo. S obzirom na količinu i bioiskoristivost, antioksidativni vitaminsko-mineralni sadržaj nadmašuje čak i onaj od borovnica i ostalog bobičastog ‘supervoća’, poznatog po snažnom antioksidativnom djelovanju!

Dvije kašike: Konzumacija svega dvije kašike sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.

Zbog izuzetnog nutritivnog profila chia se preporučuje kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a može biti od koristi i sportistima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata što može doprinijeti izdržljivosti i sportskim izvedbama. Takođe, korisna je pomoć osobama na redukcionim dijetama kao i svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrijednim materijama iz hrane.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.