Širom Republike Srpske dočekana pravoslavna Nova godina

January 14, 2022, 7:14 am

Širom Republike Srpske sinoć je dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Osim Srpske, slavile su i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva, kao i Sveta Gora.

Oduševljenje svih prisutnih u Banjaluci izazvala je i Danica Crnogorčević, koja je publici dobro poznata sa svojim duhovnim i etno pjesma, a pred ulazak u Novu godinu po julijanskom kalnedaru, svi učesnici manifestacije zajedno su izašli na scenu i otpjevali pjesmu „Veseli se srpski rode“.

Niske temperature nisu spriječile stanovnke Istočnog Sarajeva da pravoslavnu Novu godinu dočekaju na otvorenom, uz muziku i kuvano vino.

Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je i u Prnjavoru. Na tradicionalan način u hramu Svetog velikomučenika Georgija održan je noćni moleban na kojem su prisustvovali prnjavorski vjernici.

Veliki broj brođana dočekao je pravoslavnu Novu godinu na organizovanom dočeku na Trgu Patrijarha Pavla. Prisutne je zabavljao Amadeus bend.

Dobojlije su novogodišnju noć u Parku narodnih heroja u Doboju dočekale uz orkestar Perice Jaćimovića i Snježanu Đurišić. 

U Derventi je doček pravoslavne Nove godine organizovan na platou ispred Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u kojem je služen moleban u ponoć, a upriličen je i vatromet.Okupljene građane zabavljali su izvorne grupe iz Dervente i bend “Markato”, a organizatori su obezbijedili i kuvano vino.

 Doček pravoslavne Nove godine uz vatromet, kuvano vino i muziku “Virus benda” organizovan je na gradskom trgu u Šamcu.

Koncertom na Trgu slobode u Trebinju, poznati pop-pjevač Igor Vukojević je brojne Trebinjce i goste iz svih krajeva regiona uveo u Novu pravoslavnu 2022. godinu. On je izvodio brojne poznate hitove koji su zagrijali atmosferu poprilično hladne januarske noći Prethodno su se spletom tradicionalnih igara i pjesama prisutnima predstavili trebinjski ansambl nacionalnih igara “Jovan Dučić”, kao i Folklorni ansambl “Dukati” iz Čačka, a nastupio je i mladi guslar iz Trebinja Mitar Višnjić.

TV K3 /SRNA

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *