TV K3

android aplikacija

instaliraj

Singapur koristi uređaje za praćenje koronavirusa

Singapur koristi uređaje za praćenje koronavirusa

Takozvani TraceTogether tokeni su alternativa za aplikaciju za praćenje kontakta koju je vlada namijenila smartphoneima. Tokene će koristiti ljudi koji ne posjeduju ili ne žele koristiti mobitele.

Ipak, TraceTogether je izazvao zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti. Prve zalihe uređaja se dijele rizičnim grupama, odnosno starijim ljudima koji imaju malu ili nikakvu pomoć porodice ili koji imaju problema s kretanjem.

Tokeni sadrže unikatne QR kodove te baterije koje traju do devet mjeseci. Funkcionišu tako što razmjenjuju Bluetooth signale s drugim tokenima u blizini ili sa smartphoneima na kojima je instalirana pomenuta TraceTogether aplikacija.

Korisnici će biti upozoreni ukoliko se nađu u blizu nekoga ko je zaražen koronavirusom. Ako bude potvrđeno da su zaraženi, podaci s tokena će biti preuzeti.

Vlada je odbacila tvrdnje o kršenju privatnosti korisnika tvrdeći da tokeni nisu dizajnirani za praćenje kretanja. Također, navedeno je da će prikupljeni podaci biti šifrovani i čuvani u memoriji tokena maksimalno 25 dana.

Podaci se ne mogu prikupljati bežičnim putem jer tokeni nisu povezani s internetom niti imaju mogućnosti telefona.

Klix.ba

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.