TV K3

android aplikacija

instaliraj

Simović: Nije Srbija ni gradila ni oslobađala crkve u Crnoj Gori

Simović: Nije Srbija ni gradila ni oslobađala crkve u Crnoj Gori

Potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović izjavio je danas da Srbija niti je gradila, ni oslobađala, ni čuvala crkve u Crnoj Gori pa nema potrebe ni da sada “priskače”, kako kaže, u pomoć Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

On je tako reagovao na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj je, povodom zahtjeva Podgorice Mitropoliji da plati poreze, poručio da će, ukoliko treba, Srbija platiti šta treba, samo da nam ne oduzimaju svetinje SPC.

“On ‘velikodušno’ nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže ‘da nam ne bi oduzimali svetinje’. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić? Direktor Poreske uprave je jasno saopštio da bi se u slučaju neizmirivanja, dug MCP eventualno naplatio sredstvima sa računa ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama”, naveo je potpredsjednik crnogorske vlade.

Ako pogledamo na primjeru Buljarice, kaže Simović, MCP je tražila i dobila prenamjenu za 55.000 m2 zemljišta za turističko-apartmanske namjene, a samo 737 m2 za crkvu – dakle 1,3 odsto za vjerske namjene, a 98,7 odsto za biznis.

“U potpunosti sam saglasan sa dijelom izjave predsjednika Vučića da je ‘srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu’. Na trenutak je to djelovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo zatim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam – u posljednje vrijeme ponovo posebno usmjeren prema Crnoj Gori”, smatra Simović.

On je poručio predsjedniku Vučiću da “ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori”.

“Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. A što se tiče crkava u Crnoj Gori: niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste ‘priskakali i uskakali’ u druge zemlje, najbolje svjedoče prazni manastiri u njima, i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru”, tvrdi potpredsjednik crnogorske vlade.

(Tanjug – Foto: Facebook)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.