Serijal “Kuhinjica” i Terme Ozren za nezaboravno gastronomsko iskustvo

October 13, 2021, 7:41 am
Početkom jeseni, tačnije Miholjskog ljeta, u novosagrađenoj banji Terme Ozren, odžan je peti gastroturizam na kojem su se predstavile opština Petrovo i susjedna opština Gračanica.

Povoda za druženje medijskih kuća baš na ovom prostoru je zaista mnogo; opština Petrovo slavi 30 godina od kako je dobila status opštine, novoizgrađena banja koja je svojim dolaskom na ove prostore, otvorila nove vidike i nove, velike mogućnosti za opštinu, njeno stanovništvo, a najviše za turizam.  Takođe, i Gračanica se ima čime pohvaliti, nevjerovatno dobro pozicionirana na turističkoj mapi sa odličnim sadržajem, ova opština je odličan primjer dobre organizovanosti i upravljanja. Ipak, možda je  u današnje vrijeme najbitnije istaknuti  prije svega prijateljsku i ljudsku saradnju ove dvije opštine, jednu iz Republike Srpske a drugu iz Federecije Bosne i Hercegovine.  Ovakva vrsta saradnje, prijateljstva, tolerancije i poslovnosti zaista treba biti istaknuta kao svijetli primjer naše, ne tako lijepe današnjice.

Sve je počelo u petak 8. oktobra kad smo se okupili u predivnom kompleksu banje Terme Ozren koji se prostire na čak 15.000 m2.  Za sve ove kvadrate kriva je bijeljinska kompanija “Milojević Gilje-Gas” koja je 2017. godine dobila koncesiju na 19 godina za korištenje termomineralne vode i koja na mjestu stare banje započinje faznu izgradnju modernog rekreativno-ugostiteljskog centra “Terme Ozren”. “Milojević Gilje-Gas” jedan je od vodećih proizvođača i distributera tehničkih gasova, propan butana, auto gasa i opreme za gasno sječenje i rezanje u Bosni i Hercegovini, u čijem sastavu posluje pet poslovnih jedinica među kojima se nalazi i “Terme Ozren”.

Terme Ozren nudi moderno uređene smještajne kapacitete koji se sastoje od dvokrevetnih i trokrevetnih standardnih soba, kao i ekskluzivno opremljenih apartmana. Možete se prepustiti zabavi i kupanju na 11 otvorenih i zatvorenih bazena, ili ekskluzivnom relax tretmanu u nekoj od sauna, parnom kupatilu ili slanoj sobi.  Takođe možete uživati u  specijalitetima nacionalne i internacionalne kuhinje u nekom od dva à la carte restorana sa preko 220 sjedećih mjesta.

U jednom od tih restorana bila je smještena i naša ekipa i to prvo veče, predstavila nam se opština Petrovo sa svojim specijalitetima, Ozrenskim delicijama.  Na švedskom stolu od nekoliko metara našlo se raznih pita,sireva, sarmica,  uštipaka, listare, prebranca, svinjskog i jagnjećeg pečenja, ormašica, tulmbi, baklava. Ljubazne i nasmijane žene iz Kola srpskih sestara su nam stavljale u tanjire svoje delicije i baš kao što je i običaj u ovim krajevima, tjerale nas, da stavimo u tanjir što više,i probamo još nešto. Pila se i domaća rakija od šljive i kruške  a vino su nam poslali prijatelji iz vinarije Pajić iz Brčkog, pa je večera uz njihovo vina, bila još ukusnija. Zabavljao nas je sjani muzičar poznat kao Šmeki, pjevajući grčke, italijanske i domaće šansone.

Dobrodošlicu nam je poželio i sam vlasnik kompleksa Terme Ozren gospodin Dragiša Milojević. On je pozdravio sve prisutne i pozvao sve one koji žive u dijaspori, kao što je i sam živio, da se vrate i da svoj novac ulože u svoju zemlju jer imaju duplo zadovoljstvo –  i novčanu satisfakciju ali i duševni mir i zadovoljstvo.

Načelnik Opštine Petrovo, Ozren Petković zaželio je dobrodošlicu gostima, obećao lijep,  provod, puno zanimljivih sadržaja i gostoprimstvo (i to ispunio). Imali smo čast i zadovoljstvo da nam se pridruži i direktor Turističke Organizacije Republike Srpske, gospodin Miodrag Lončarević koji nije krio oduševljenje ovim kompleksom i koji je obećao pomoć u stvaranju novih turističkih sadržaja na ovom prostoru.

Dr Zoran Blagojević predsjednik skupštine se u svom obraćanju novinarima zahvalio za promociju koju čine za ovu malu opštinu i pozvao ih, da se, kad god imaju priliku, vrate i uživaju u ljepoti, prije svega prirode, kojom je obdaren Ozren a potom i gostoprimstvu ljudi koji tu žive.  Zabava je, kao i svaku put kad se družimo, trajala do kasno u noć.

Sutradan smo nakon doručka i uživanja u wellnes centru, posjetili javnu Kuhinju Merhamet u Gračanici gdje je Kuhinjica zajedno sa Podravkom organizovala ručak za oko stotinjak korisnika ove ustanove. Korisnici Merhameta uživali su u poznatom ukusu podravkinog gulaša, prilog –  riža sa povrćem, salata – kiseli krastavčići a desert mafini i čaj.

 

Nakon druženja i ručka u Merhametu imali smo panoramsko razgledanje Gračanice iz autobusa (jer nam kiša nije dozvoljavala drugačije) a onda smo otišli do manastira Sveti Nikola na Ozrenu kako bismo vidjeli ovo prelijepo zdanje napravljeno još u XIV vijeku. Putovali smo svi zajedno turistčkim autobusom koji nam je obezbjedila Suada Avdić  iz  Gračanice,vlasnica hotela SAX gdje nas je dosta tog vikenda i  udobno spavalo i uživalo u ovom zaista udobnom hotelu sa nevjerovatno ljubaznim osobljem. Mala preporuka, ukoliko želite biti u sjajnom hotelu a osjećati se dobrodošlo kao kod kuće onda je hotel Sax pravi izbor za vas.

Pomalo pokisli, promrzli i umorni, vratili smo se u Terme Ozren gdje nam je lovačko društvo Ozren Petrovo pripremalo pravi pravcati lovački gulaš. Lovac Milan Vuković, pored toga što je izvrstan lovac pokazao nam je i da je odličan kuvar jer je lonac sa lovačkim gulašom brzo bio prazan, a kako i ne bi bio kad se sipalo i po dva-tri tanjira. Predsjednik lovačkog udruženja Zoran Martić, zahvalio se svojim kolegama na kuvanju gulaša i ispričao novinarima da biti  lovac ne znači, i nikad nije značilo ubijati divlje životinje, nego se i brinuti o njima, hraniti ih zimi, ostavljati so, poštovati lovački kalendar i kodeks.

 

Posle čorbe prijao nam je odmor u bazenima gdje smo prikupljali energiju za noć koja nas je čekala – predstavljanje gastro – punude opštine Gračanica. Oko 20 časova sala je bila puna ljudi,smijeha, zadovoljstva kao i preukusne hrane. I to one, tradicionalne. Duž cijelog stola sve je bilo prekriveno delicijama, sogan dolma, japrag, ćevap, burek, sirnica, maslenica, đuveč, bamije,teletina ispod sača, hurmašice sa pekmezom, baklave… a žene iz čak 11 udruženja bile su obučene u narodne nošnje i svojim osmijesima ukrašavale su trpezu. Dženana Tukulj, sekretar organa uprave grada Gračanice poželjela je dobrodošlicu svima i pozvala goste da se časte i uživaju u predivnoj trpezi. A čovjek koji se potrudio da ta noć zasija u punom sjaju  Edin Ibrišević, direktor turističke zajednice Gračanica, sve goste je pozvao da ponovo dođu u Gračanicu i uživaju u  blagodetima i bogatoj turističkoj ponudi ovog grada.  Tu čarobnu noć gračanlija i njihove ponude, upotpunila je sjajna grupa tamburaša koji su sve goste  vrlo brzo natjerali da igraju i pjevaju.

Nedelja, iako kišna, imala je posebnu čar jer se u krugu banje Terme Ozren održavala OZRENSKA JESEN, tradicionalna manifestacija u kojoj je preko 80 izlagača pokazalo svoje domaće proizvode. Tek tu, na Ozrenskoj jeseni sve se šarenilo od raznolikosti proizvoda – domaćeg meda, kolača, sušenog voća, magarećeg mlijeka, lovačkih kobasica, nakita, kozmetike i ukrasa.  I tako se,treći dan, završio još jedan gastro-festival. Iščekujemo poziv u neki drugi grad sa nekim drugim običajima, drugačijom hranom a istom ekipom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *