Šeranić i Petričević na predstavljanju sistema za skeniranje i dezinfekciju(VIDEO)

May 22, 2020, 4:34 pm

Šeranić, koji je testirao uređaj, rekao je da ovaj protoptip ima mogućnost korištenja kod objekata sa većim protokom ljudi kako bi se obezbijedilo da svako prije nego što uđe u mjesto kolektivnog boravka obavi sve što je potrebno od dezinfekcije do higijenskog ponašanja.

– Imao sam prilike da testiram proizvod i svakako da ima sve osnovne karakteristike koje su potrebne da u trijaži lica koja ulaze u neki kolektivni smještaj, može da pomogne u smislu kontrole jednog čovjeka, a da se obavi sve u smislu mjerenja tjelesne temperature, dezinfekcije pri ulasku bilo da se radi o rukama koje su otvorene i izložene, bilo da se radi o samoj obući – istakao je Šeranić.

Alen Šeranić - predstavljen prototip sistema za skeniranje i dezinfekciju, Foto: SRNA

Alen Šeranić – predstavljen prototip sistema za skeniranje i dezinfekciju, Foto: SRNA

On je naveo da je u razgovoru sa konstruktorima dao određene sugestije o higijenskim aspektima uređaja o kojima treba da se povede računa kako bi se upotpunio.

Šeranić je pohvalio kompanije koje su su izradile prototip istakavši da svaka kriza podstakne ljude da u zajednici odgovore na neki svoj način.

Alen Šeranić - predstavljen prototip sistema za skeniranje i dezinfekciju, Foto: SRNA

Alen Šeranić – predstavljen prototip sistema za skeniranje i dezinfekciju, Foto: SRNA

Petričević je zahvalio menadžmentu “Energotehnike” i “MBA”, koje su zajedničkim zalaganjem uspjele da ostvare proizvodnju kontejnera za dezinfekciju, koji, prije svega, ima potrebu da odgovori današnjoj situaciji uzrokovanoj epidemijom virusa korona.

– To je primjer kako stvari koje dolaze sa pandemijom mogu biti šansa privrednicima da dođu do inovacije koja se može vidjeti ovdje – rekao je Petričević, te dodao da su mnoga preduzeća u Srpskoj prilagođavala radne uslove potrebama tržišta.

Predstavnik “Energotehnike” Perica Gojković naveo je da je riječ o prototipu mobilnog, tehničkog sistema za skeniranje, namjenjenog za kontrolu lica koja ulaze u razne objekte kojim bi upravljao operater iz kontrolne sobe.

On je rekao da je sistem prenosiv i opremljen tehnikom koja omogućava automatsko otvaranje vrata na ulazu i izlazu, beskontaktno mjerenje tjelesne temperature termalnom kamerom, uređajem za dezinfekciju prostorije, te automatskom regulacijom sistema za dezinfekciju nogu, ruku, uz sanitarije za pranje ruku, kao i video-nadzor, sistem ventilacije, klima-uređaj, elektronsku evidenciju i memorisanje lica koja ulaze u objekat.

On je naveo da je sistem napravljen od tehnologija do kojih se moglo doći u BiH, te da je cijena jednog kontejnera, u zavisnosti od opremljenosti, od 30.000 do 60.000 KM.

Gojković je istakao da će najmanje desetak sistema biti plasirano na tržište BiH u narednih nekoliko mjeseci, za čiju izradu, kada dospije u serijsku proizvodnju, treba do četiri dana.

Predstavnik firme “MBA” Sabrina Bajraktarević kaže da je uloga ove firme bila tehnička i da je riječ o kompleksnom sklopu radova.

RTRS http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *