TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šeranić: Bolnice moraju da imaju karantine

Šeranić: Bolnice moraju da imaju karantine

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj dužne su da obezbijede opremu te poseban prostor za karantin za osobe zaražene virusom korona.

Naime, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, dоniо je nаrеdbu о оbаvеznоm sprоvоđеnju mјеrа zа rеаgоvаnjе nа pојаvu bоlеsti izаzvаnе nоvim virusоm kоrоnа (kovid-19) u RS. Riјеč је, naime, o kаpаcitеtimа zа zbrinjаvаnjе pаciјеnаtа u slučајu pоtrеbе zа izоlаciјоm, priprеmi prоstоrа u slučајu pоtrеbе zа prihvаtоm vеćеg brоја оbоljеlih u UKC RS u Banjaluci, bоlnici “Svеti vrаčеvi” u Biјеljini i bоlnici “Srbiја” u Istоčnоm Sаrајеvu, kао i prоtоkоlimа о dоstаvljаnju uzоrаkа zа lаbоrаtоriјskо tеstirаnjе.

U UKC RS ističu za “Nezavisne” da u slučaju da dođe do potvrde zaraze virusom korona pacijent se smješta, liječi i prati u Klinici za infektivne bolesti UKC RS u posebnim sobama za izolaciju s posebnim ulazom.

“Na nekadašnjoj lokaciji Klinike za plućne bolesti u narednim danima biće adaptiran prostor u smislu karantina za smještaj onih osoba kod kojih postoji sumnja na zarazu korona virusom. Smještajni kapacitet je 50 kreveta”, pojasnili su iz UKC RS. Prema njihovim riječima, UKC RS raspolaže i testovima i zaštitnom opremom za inicijalni prijem pacijenata koji su potencijalno zaraženi ovim virusom, a u slučaju potrebe obezbijediće se i veće količine.

U bolnici “Srbija” ističu da u slučaju hospitalizacije prvi pacijenti za koje se sumnja da su zaraženi virusom korona biće primljeni na novo Odjeljenje infektivnih bolesti.

“U tu svrhu obezbijeđena je jedna soba za izolaciju. Prije nego što ti pacijenti budu hospitalizovani, ostali pacijenti s odjeljenja će biti premješteni na druga odjeljenja naše bolnice ili Infektivno odjeljenje drugih bolnica u RS. U slučaju da se popune svi kapaciteti na tom odjeljenju, odnosno ako dođe do značajnog povećanja broja oboljelih, onda će se ti pacijenti primati na staro Odjeljenje infektivnih bolesti i pulmologije koji zadovoljavaju kapacitetom”, kazao je za “Nezavisne” Dalibor Bošković, portparol ove zdravstvene ustanove. Dodaje da je staro Odjeljenje za infektivne bolesti i pulmologiju, koje se nalazi van nove bolnice, očišćeno, dezinfikovano i u potpunosti spremno za korištenje.

“Na novom Infektivnom odjeljenju imamo 11 kreveta, a na starom Odjeljenju za infektivne bolesti i pulmologiju imamo dovoljno kapaciteta ako se poveća broj oboljelih”, pojasnio je Bošković i zaključio da što se tiče testova i testiranja, za taj dio je zadužen Institut za javno zdravstvo RS.

Aleksandra Radojčić, šef Odsjeka za infektologiju Javne zdravstvene ustanove Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, istakla je da su dobili naredbu od nadležnog ministarstva te da je njihova ekonomska služba u fazi prikupljanja svega što im je potrebno.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS juče su saopštili da je trеnutnо pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 59 оsоbа kоје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih korona virusоm, a Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, kaže da se do srijede u ovu ustanovu javilo 36 građana koji su boravili u italijanskim pokrajinama u kojima se pojavio virus, te da oni nemaju nikakve simptome infekcije, niti ograničenja u kretanju.

Vlada RS juče je imenovala koordinaciono tijelo za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi s pojavom kovida-19, bolesti koju izaziva virus korona.

(Nezavisne novine)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.