TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik: Usaglašena izjava Predsjedništva vodi centralizaciji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU predstavlja značajan iskorak ka centralizaciji BiH i da ne može dobiti podršku Srpske.

Dodik: Usaglašena izjava Predsjedništva vodi centralizaciji

“Srpska ne može da prihvati logiku političkog Sarajeva koja pokušava da centralizuje BiH. Ta izjava koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poslao apsolutno je značajan iskorak ka centralizaciji BiH”, rekao je Dodik, na pitanje Srne da prokomentariše Prijedlog usaglašene izjave.

Dodik je naglasio da je, bez obzira na sve pokušaje skrivanja iza EU, propuštena prilika da se obavi unutrašnji dijalog o tome.

“Pošto dijaloga nije ni bilo, niko ne može očekivati da ćemo mi iz Republike Srpske biti sljedbenici pameti Ivanića i Mladena Bosića u Sarajevu, jer smo se uvjerili da to i nije neka pamet”, istakao je Dodik.

On je konstatovao da je očigledno da oko samog postupka izrade prijedloga te izjave ima mnogo spekulacija.

“Kada smo sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federikom Mogerini razgovarali o tome, ona je rekla da se Predsjedništvo BiH samo ponudilo da to uradi, što govori o tome da Ivanić, koji pokušava da napravi neku drugu predstavu, govori neistinu. On je rekao za federalne medije da ništa nije rečeno kada je bila Mogerinijeva i da sam ja tada ćutao. Očigleno je da sam samo ja govorio o tome na koji način je jedino moguće da se to uradi”, rekao je Dodik.

On kaže da ne želi da polemiše sa Ivanićem, koji zajedno sa Bosićem očigledno pokušava da napravi atmosferu da to prođe, a u toj izjavi je niz neprihvatljivih stvari u vezi sa ekonomijom, obavezama drugih organa vlasti, za šta Predsjedništvo BiH nema nikakvih nadležnosti da predlaže.

“Čak je sav koncept u vezi s tim došao kao prijedlog iz sarajevskih krugova kome pripadaju Ivanić i Bosić da se takva izjava donosi na parlamentu. Prvi put se pokušava, u skladu sa probosanskom politikom Bosića i Ivanića, da se reafirmiše uloga i da veći značaj institucijama BiH nego što one imaju”, upozorio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, izjava koju je napravio Ivanić i pustio da prođe u sebi sadrži mnogo neprihvatljivih elemenata, daleko je više prošireno nego što je bilo potrebno i što je tražila Evropa.

“To govori o tome da je Ivanić popustio, jer je svjesno zajedno sa Bakirom Izetbegovićem napakovao u toj izjavi razne neprihvatljive stavove, od ekonomije do provođenja nekog sporazuma o rastu u BiH koji je vezan za proteste u Federaciji BiH /FBiH/, a ti protesti se uopšte nisu dešavali u Republici Srpskoj i u tom pogledu Srpska nije ni bila obavezna da tako nešto prihvati”, ističe Dodik.

To što su međunarodni faktori u Sarajevu tražili da to uđe u tu izjavu, prema Dodikovom mišljenju, ne znači da to treba da bude prihvaćeno.

“Međunarodni faktori u Sarajevu i sami su veličali te proteste u februaru i dan danas govore kako je to bio neki odraz buđenja svijesti, a u suštini ti protesti su bili, koliko sam ja razumio, u Federaciji vezani iskučivo za ekonomsko stanje tamo”, podsjeća Dodik.

On ukazuje da su sve ekonomske reforme osmislili i provodili stranci i nametali ih lokalnim vlastima.

“Dakle, niz stvari govori o tome da se hoće poništiti svi prethodni napori koje smo ulagali da se Republika Srpska etablira kao jasan faktor i subjekat u evropskim integracijama”, ocijenio je Dodik.

On naglašava da Ivanić i Bosić pokušavaju da provedu probosansku politiku, a onda nema ničega što bi ličilo na zaštitu Republike Srpske.

“Ne treba niko da štiti Republiku Srpku, nego treba da uvaži njenu poziciju i ništa više”, istakao je Dodik.

U tom pogledu, kaže on, nastavljaju danas u federalnim medijima ponovo da dezinformišu javnost u vezi sa tih nekim naporima, veličajući tu izjavu.

“Ja sam imao priliku da je pročitam i da vidim da se, recimo, tamo govori kako treba provesti evropsko pravno nasljeđe i kopenhagenške principe, ali u suštini ne govori se nigdje da treba uvažavati ustavno uređenje BiH. To govori o skrivenim i pomuklim namjerama prema Republici Srpskoj koje dolaze iz Sarajeva, a koje su prihvatili i sami Ivanić i Bosić podržavajući jednu takvu izjavu”, izjavio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da je riječ o jednom političkom projektu koji podrazumijeva devalviranje uloga lidera, a od lidera se traži da potpišu tu izjavu.

“Zna se da bez potpisa lidera to ne može ni da ode u parlament, kao što nije moglo ni ranije ništa da ode što nisu prihvatili lideri kao predstavnici političkih partija koje su dobile podršku naroda”, rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH 31. decembra usaglasilo Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

 

Komentarišite

Your email address will not be published.