TV K3

android aplikacija

instaliraj

Seks bez pristanka postaje kažnjiv u Grčkoj

Seks bez pristanka postaje kažnjiv u Grčkoj
Promjene odobrene u Skupštini pohvalili su aktivisti koji kažu da to žrtvi smanjuje teret dokazivanja, prenosi agencija Beta.

Dosadašnja definicija silovanja je bio prisilni seksualni čin nakon nasilja ili prijetnje “ozbiljnom ili direktnom opasnošću”, a kazna za počinjeno djelo bila je najmanje pet godina zatvora.

Promjena je dio šire reforme Krivičnog zakona koja smanjuje kazne za neka teška krivična djela, ali osigurava da se osuđeni kriminalci upućuju u zatvor.

Pošto izmjena zakona stupi na snagu 1. jula, osobe osuđene za silovanje će izdržavati kazne od pet do deset godina zatvora.

Pravna grupa Amnesty Internationala pozdravila je novu definiciju kao “historijsku pobjedu” žena u Grčkoj.

“Ovaj novi izmijenjeni zakon konačno priznaje jednostavnu istinu da je seks bez pristanka silovanje i jasno pokazuje da fizičko nasilje nije potrebno da bi se zločin smatrao silovanjem”, rekla je Irini Gaitanu, aktivistkinja Amnestyja u Grčkoj.

Gaitanu je dodala da je Grčka tek deveta zemlja Evrope koja je donijela takav zakon.

U drugim promjenama u okviru reforme vlada je smanjila kazne za osobe proglašene krivim za vođenje zločinačke organizacije ili za izradu, posjedovanje ili snabdijevanje zapaljivim bombama.

Ta izmjena je razljutila opozicione partije koje su rekle da će to podstaći ekstremiste na još veću upotrebu molotovljevih koktela koje anarhistički i krajnje ljevičarski demonstranti ionako često koriste protiv policije i javnih ustanova.

Izmjena zakona usvojena danas, također, predviđa da se sve kazne zatvora duže od tri godine moraju izdržavati.

Prema dosadašnjem sistemu, u mnogim slučajevima počinioci mogu otkupiti svoje kazne ili osigurati oslobađanje po žalbi.

Klix.ba

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.