Šeik Talib boravi u posjeti Derventi: Želi saradnju sa Derventom (VIDEO)

October 20, 2019, 8:38 am

Šeik Talib bin Sakr al Kašimi (Talib bin Saqr al-Qasimi), koji je inače član porodice Al-Kašimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata/UAE/ ovih dana boravi u Derventi, a subotu je prisustvovao manifestaciji Kup Dervente u latinoameričkim plesovima zajedno sa načelnikom opštine Miloradom Simićem.

“Derventa je mali grad,  jako lijep, siguran i organizovan, što sigurno može dovesti investitore u buduće. Interesanto je Derventa ima dobar položaj jer su glavni gradovi Beograd, Zagreb i Sarajevo jednako udaljeni”, rekao je Talib.

Izrazio je on nadu da će u buduće, zajedničkom saradnjom sa načelnikom Simićem, u ovaj grad dovesti arapske turiste i investitore, te da će sa načelnikom razmjeniti iskustva oko toga šta treba uraditi da bi grad bio privlačniji za turiste.

Prvi čovjek Dervente, istkao je kako ima mnogo načina za saradnju sa šeikom iz UAE.

“Povod posjete je da gradimo i pravimo, onako kako što je urađeno u Sarajevu i da ljudima koji ovdje žele potrošiti novac to i omoguićiti. Poručio sam šeiku da ću uvijek biti rad domaćin, iako sam dobio zvaničan poziv da ih posjetim. Prije 15 godina kada sam govorio da ćemo dovesti strani kapital, neki su tada govorili da se Derventa prodala. Ali, danas imamo drugu sliku, 31 stranu kompaniju i izvoz u vrijednosti 6.500 evra po glavi stanovnika, te najnižu nezaposlenost”, naglasio je Simić.

Inače, Talib ovih dana boravi u posjeti Derventi zajedno sa svojim saradnicima na poziv porodice Nović.

Prema pisanjima medijma, Talib je 18 godina proveo u vojsci i 17 u policiji UAE, a u BiH tačnije Sarajevo, došao je prije 13 godina.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.