Šefik i Džemail stigli u Sarajevo: Policija im oduzela benzin (VIDEO)

April 14, 2015, 10:38 am

Policija je oduzela benzin kojim su Šefik Muminović i Džemail Zahirović namjeravali da se spale pred Vladom Federacije BiH ako im vlasti ne pruže pomoć.

Okupljenim novinarima su pokazali šaku tableta koje su planirali popiti kao alternativu samospaljivanju.

Muminović i Zahirović su došli da se obrate Izetbegoviću, Komšiću te svim ostalim političkim predstavnicima koji su, kako kažu,  njih i ovu državu doveli do dna.

– Bilo nam je grozno putovati. Situacija je alarmantna, ali nakon svega što smo doživjeli ovih godina i ovo čovjek može da izdrži, kazao je Zahirović.

Muminović je istaknuo da jedino želi da njegovog sina prime na posao u rudnik Đurđevik gdje je on nekada radio, tačnije da mu ustupe njegovu bivšu poziciju.

U međuvremenu, dok su borci proklinjali vlasti i situaciju u državi, iz mase se javio direktor Šipada Esad Ćesko koji im je ponudio potpisivanje ugovora u kojem se navodi da će godinu dana imati primanja u iznosu od 400 maraka iz njegove firme, a da pri tome ne moraju ništa raditi.

Zahirović nije mogao vjerovati šta mu se desilo. Kroz suze je odmah prihvatio da potpiše ugovor jer smatra da je to jedini način kako njegova porodica ne bi ostala gladna.

Muminović je također prihvatio potpisati ugovor ali je naglasio da i dalje ne odustaje od susreta sa nekim političarima kojima želi reći neke stvari.

Džemail Zahirović potvrdio je da  su cijelu noć putovali i da nisu, iako su im mnogi nudili, prihvatili da prenoće negdje na putu od Kladnja do Sarajeva. “Nudili su, zaustavljali nas, ali mi smo odbili i rekli da idemo”, kaže Zahirović.

Prema njegovim riječima, nisu nigdje primili medicinsku pomoć iako se osjećaju iscrpljeno, a noge su im natečene od dugog pješačenja. Zahirović kaže kako ih niko od vlasti nije kontaktirao i da ih i dalje ne shvataju ozbiljno.

“Mi nećemo odustati od svoje namjere, evo nas sad ulazimo u Sarajevo i idemo dolje pred Vladu Federacije BiH da to učinimo”, kaže Zahirović.

Oni su se odlučili na spaljivanje kao znak protesta zbog nebrige države prema veteranima. Kako kažu, tražili su pomoć jer su im porodice gladne i svi članovi bez bilo kakvog zaposlenja. Samo su stizale odbijenice sa svih strana, pa i iz Ministrastva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, odakle su još jednom dobili odgovor da su nemoćni.

Iz Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida rata kažu kako se njima niko nije najavio i da još ne znaju da li će ministar Salko Bukvarević primiti dvojicu veterana.

Ispred zgrade Vlade FBiH povećan je broj policijskih snaga koje su spremne da reaguju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.