Sedam svjetskih čuda koja su nestala zbog nepažnje (FOTO)

May 2, 2019, 7:39 am

I sami znate da su se mnogi istorijski nalazi izgubili s vremenom, ali rijetko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine.

Vjerovatno ste čuli za kamen iz Rosete koji je omogućio dešifrovanje pisma antičkog Egipta. Ako jeste, onda znajte da je on bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptirati. Ipak, kad je 1843. britanska britanska vojska odlučila podići utvrdu, taj kamen nisu poslali primjerice u British Musem, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Nalazilo se na Floridi, a kako je bilo staro 3.500 godine, možemo reći da je svjedočilo Isusovu rođenju, dolasku Kolumba, pada Berlinskog zida, ratovima…Tako je i bilo sve do prije tri godine, kad je lokalna ovisnica Sara Barnes slučajno zapalila stablo i ono je izgorilo do temelja.

Arheloška nalazišta u Atacami

Kao najsuše mjesto na zemlji, arheološka nalazišta mogla su se sjajno vidjeti u Atacami, a neki su tragovi navodni bili stari i 18 tisuća godina. Tako je sve bilo do prije šest godina, kad se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih prijetnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro provjerili rutu pa je šest nalazišta zauvijek izgubljeno.

Grob proroka Jone

Mjesto u Mosulu koje su rado posjećivali i hršćani i muslimani bilo je jedno od najstarijih grobova uopšte, s obzirom na to da potiče iz 8.. vijeka prije Hrista. Ipak, vođe ISIS-a prošle su ga godine digle u vazduh, uništivši na taj način dio dragocjene svjetske istorije.

Pećina Mairieres

Crteži u ovoj francuskoj špilji nastali su prije 15 hiljada godina i bili su živi sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila napraviti dobro djelo i očistiti grafite iz ”nekih lokalnih” špilja. Naravno, dalje možete pretpostaviti, grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umjesto da učine dobro djelo uništili dio istorije.

Sirija

Veliki je dio Sirije razrušen, pa su tako stradali i mnogi istorijski dijelovi. Tako više ne postoje ili postoje u jako lošem stanju Alepo souk, Krak des Chevalier i mnoge druge istorijske stvari u Siriji, poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izvještaj UNESCO-a iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrijednih spomenika širom zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava istoriju, Saudijci je uništavaju sami. U posljednjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98 % ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od nekad zemlje bogate istorije, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više sliči Las Vegasu…

(Tekst i foto: N.N)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *