SDS neće podržati Dodika: Šarović ističe da Pelješki most nije nacionalni interes Srpske

July 18, 2019, 11:08 am

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i novoizabrani predsjednik Srpske demokratske stranke, kazao je danas za N1 da stranka na čijem je čelu neće podržati inicijativu Milorada Dodika da je Pelješki most vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

Šarović smatra da se ovakva odluka Predsjedništva ni na koji način ne može vezati za nacionalni interes i da ova ideja ”nije dobra”.

– Potpuno je jasno, SDS neće podržati ovu inicijativu, mislimo da se ni na koji način ova odluka Predsjedništva ne može vezati za nacionalni interes. Ne može se ni sa čim povezati, mislim da nije dobra ideja. Više je to stranački interes. To nas mnogo ne interesuje, ali ne bi željeli da se ovo pitanje podvodi pod vitalni interes Republike Srpske. Pelješki most ne stvara probleme Republici Srpskoj, mislimo da se o ovom pitanju inače trebalo ranije razgovarati. SDS ne govori o kvalitetu ove odluke, ali ne možemo ga dovoditi u vezu s vitalnim interesom Republike Srpske. Obrazloženje je vrlo tanko, vezuje se za most u Gradiški i pitanje granice s Hrvatskom – rekao je Šarović za N1 uz obrazloženje da je strateški interes Republike Srpske rješavanje pitanja koja se vezuju za odlaganje nuklearnoj otpada u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Pitanje Pelješkog mosta nije pitanje kojem bi se trebala baviti Narodna skupština. Prije svega se ovdje radi o određenim stranačkim, partnerskim interesima. Ne državnim na bilo koji način. Mi iz SDS to ne prihvatomo. Predsjedavajući je to podnio, mi iznosimo svoj stav. Ovdje dolazimo u jednu vrstu pitanja koje je presedan na neki način. Ovo je više pitanje Federacije ako hoćemo pravo da kažemo. Sutra nas to dovodi, ako prihvatimo ovaj presedan, da bilo koje pitanje s teritorije Republike Srpske, da o tome raspravlja Parlament Federacije. Mislim da ne treba s tim da se igramo – kazao je Šarović.

(srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *