TV K3

android aplikacija

instaliraj

Savjet ljekara – budite umjereni

Savjet ljekara – budite umjereni

Po završetku posta nikako ne znači da počinje prejedanje. U praksi je, ipak, uglavnom tako. Zato lekari upozoravaju i savetuju umerenost u jelu i piću i postepen prelazak sa posne na mrsnu hranu.

Neka istraživanja i statistika pokazuju da tokom praznika pojedemo i pet puta više hrane, unesemo kalorija više nego inače i da svaki četvrti građanin ima neke problema sa stomakom.

Nutricionista Sanja Ćirić ukazala je da visokokaloročna ishrana, masna hrana, gazirani napici, alkoholna pića, dovode do niza zdravstvenih tegoba, kao što su muka u stomaku, gađenje, povraćanje.

Savetuje umerenost u jelu i piću i postepen prelazak sa posne na mrsnu hranu.

„Hrana treba da biude raspoređena u pet do šest obroka u toku dana, a razmak između obroka oko tri sata. Obroci treba da budu mlaki ili sobne temperature“, navodi Ćirićeva za RTS.

Prema njenim rečima, važno je izbegavati ležanje posle jela kao i nošenje uske odeće u predelu oko struka.

„Savetujemo da se akcenat stavi na lakosvarljive namirnice, blage negazirane mineralne vode, sveže voće i povrće“, kaže Ćirićeva.

Sanja Ćirić preporučuje dva jajeta nedeljno kod pacijenata koji nemaju medicinskih ograničenja i navodi da pacijenti koji imaju problema treba da se predržavaju medicinske nutritivne terapije.

Ističe i da je uz sve to, neizostavna fizička aktivnost.

(RTS)

Komentarišite

Your email address will not be published.