Savić prijeti krivičnim prijavama

May 13, 2022, 8:29 am

Burna dešavanja na posljednjoj sjednici Skupštine BORS, koja su dovela do smjene Milomira Savčića sa čela te organizacije, po svemu sudeći, dobiće sudski epilog.

Nakon što je 9. maja u Bijeljini Skupština BORS, većinom glasova prisutnih delegata, izglasala smjenu Savčića sa mjesta predsednika krovne boračke organizacije i odlučila da krajem ovog mjeseca bira novog predsjednika, saopštenjem za javnost oglasio se aktuelni predsjednik Predsjedništva BORS, Aleksandar Savić, najavljujući krivične prijave protiv organizatora navedene skupštine.

– Nesumnjivo je da je u sazivanju i samom vođenju sjednice učinjeno niz statutarnih i poslovničkih propusta, počev od usvajanja dnevnog reda, verifikacije mandata i nedostavljanja materijala predviđenih tačkama dnevnog reda. Ono što je poznato rukovodstvu BORS je da je verifikacija mandata pojedinim članovima izvršena iako nije dostavljena validna dokumentacija, da se nisu pozvali pojedini članovi Skupštine uprkos sudskim presudama, dok se u drugom konkretnom slučaju pozvali članovi kojima je Sud naložio brisanje kompletne Opštinske boračke organizacije (Kneževo). Jednostavnije rečeno, pozivali su se ljudi za koje se znalo kako će glasati – navodi se u saopštenju.

Između ostalog, Savić tvrdi da Skupštini BORS u Bijeljini nije prisustvovalo više od 60 članova.

– Nepobitno je utvrđeno da je po završenom glasanju o razrješenju predsjednika Skupštine BORS lice koje je sazvalo sjednicu i istu vodilo, predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca, Nemanja Močević, koji nije održao nijednu sjednicu Odbora više od dvije godine, svu skupštinsku dokumentaciju izuzeo od radnika Stručne službe BORS i odnio u nepoznatom pravcu, što je dodatno stvorilo razloge za sumnju u regularnost čitavog procesa – ističe Savić.

Dodaje da Boračka organizacija ne priznaje regularnost održavanja Skupštine te da će, kako se navodi, podnijeti krivičnu prijavu protiv lica koje je otuđilo materijale.

S druge strane, predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška, Milovan Gagić, koji je jedan od kandidata za novog predsjednika BORS, za Srpskainfo tvrdi da sve što je Savić iznio predstavlja “čistu laž”.

– Upravo je Savić, kao predsjednik Predsjedništva BORS, donio odluku da se Skupština održi 9. maja, a sad tvrdi da je ona nelegalna!? Tom čovjeku niko ne vjeruje jer je patološki lažov. Prvo je zakazao skupštinu, a onda je očigledno dobio uputstva od svojih političkih mentora i promijenio stav. Ogromni su politički pritisci na BORS, ali vjerujem da postoji dovoljan broj časnih boraca da se tome odupru – kaže Gagić.

Kovačević: Skupština je održana po Statutu

Predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari, Miladinko Kovačević, koji je bio jedan od prisutnih delegata na nedavnoj Skupštini BORS, za Srpskainfo tvrdi da ne postoji ni zrno sumnje u to da je skupština održana u skladu sa svim važećim propisima.

– To što se nekome ne sviđaju rezultati glasanja i skupštinske odluke, to je već druga stvar. Skupština BORS u Bijeljini održana je u skladu sa statutom i poslovnikom i to niko ne može da pobije – kaže Kovačević.

(Srpskainfo – Foto: Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.