TV K3

android aplikacija

instaliraj

Savčić: potreban program pomoći oboljelim od PTSP-a

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić smatra da bi Srpska trebalo da donese program pomoći borcima Vojske Republike Srpske oboljelim od posttraumatskog stresnog poremećaja /PTSP/ i da kao država stane iza tog programa.

Savčić: potreban program pomoći oboljelim od PTSP-a

“Potrebno je da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, BORS i druge organizacije koje se bave ovom problematikom sagledaju veličinu ovog problema, te da donesu odgovarajući program iza kojeg će stati država”, izjavio je Savčić Srni.

Savčić je podsjetio da je ranije bila ideja u BORS-u da se saborcima oboljelim od PTSP-a pomogne osnivanjem klubova veterana u Srpskoj, ali je to praktično ostalo “mrtvo slovo na papiru”, jer su za to potrebni stručni kadar i novac.

“Problem PTSP-a je nemoguće riješiti u Srpskoj bez dobrog programa, stabilnog finansiranja, te prave i tačne evidencije oboljelih”, ukazao je Savčić.

On je rekao da BORS nema pouzdanih podataka o trenutnom stanju oboljelih saboraca od posljedica rata.

“BORS raspolaže podacima koji su zasnovani na bazi nekakvog magistarskog rada koji dokazuje da je u periodu od 1997. do 2011. godine u Srpskoj izvršeno oko 2.500 samoubistava koji se dovode u direktnu vezu sa posljedicama rata”, rekao je Savčić.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.