TV K3

android aplikacija

instaliraj

Savanović: Opredjeljenje za smanjenje sive ekonomije i podizanje plata i penzija

Savanović: Opredjeljenje za smanjenje sive ekonomije i podizanje plata i penzija
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je opredjeljenje vlasti Srpske smanjenje obima sive ekonomije i podizanje radničkih plata i penzija na osnovu ekonomskog rasta.

Milenko Savanović - Foto: RTRS

Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je istakao da se putem sankcija kontrolnih organa neodgovorni poslodavci nastoje uvesti u okvire zakona, te da taj posao ide dobro.

“Svi moraju da plaćaju doprinose i prijavljuju radnike i u tom pogledu nema kompromisa. Identifikacione kartice, koje će u ovoj godini imati svi radnici, omogućiće inspekciji uvid u ponašanje poslodavaca i time ćemo smanjiti obim sive ekonomije”, rekao je Savanović za “Glas Srpske”.

Kada je riječ o povećanju penzija, Savanović kaže da se to može očekivati u skladu sa rastom ekonomije i otvaranjem novih radnih mjesta. “Novi rast od dva odsto biće u drugom kvartalu”, rekao je Savanović.

On je dodao da je na osnovu akcionih planova za zapošljavanje od 2011. godine posao dobilo 22.490 lica, te da je za to utrošeno više od 86 miliona KM.

“Plan za ovu godinu je u fazi usaglašavanja, a u petak ćemo o tome razgovarati na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta. Pred nama je sedam programa, a jedan od njih je podrška zapošljavanju u privredi putem podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa za novozaposlene”, naveo je Savanović.

On je istakao da bi Srpska do kraja ove godine trebalo da dobije izmijenjeni i poboljšani Zakon o radu, jer je primjena postojećeg u protekle dvije godine pokazala nedostatke.

Savanović je naglasio da svi socijalni partneri – Vlada, poslodavci i sindikalci treba da daju saglasnost na izmjene ovog akta i u vezi s tim postignu kompromis na Ekonomsko-socijalnom savjetu.

“Nacrt Zakona trebao bi u junu biti upućen u Narodnu skupštinu, a prijedlog u septembru ili oktobru”, rekao je Savanović.

On je naveo da je sudbina kolektivnog ugovora i dalje neizvjesna, kao i da priča o tome traje već dvije godine.

“Nemamo punu saglasnost socijalnih partnera u dijelu koji se tiče regresa, plaćanja sindikalnog rukovodstva u javnom i realnom sektoru, broju dana za godišnji odmor… Važno je da imamo potpisan kolektivni ugovor, posebno u realnom sektoru”, naveo je Savanović.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i boračkih kategorija, Savanović je rekao da su zbrinuta 8.243 korisnika i da je izgrađena 3.341 stambena jedinica.

“Kroz nepovratnu novčanu pomoć zbrinuta su 4.902 korisnika. Za to je dat 151 milion KM. Procjene pokazuju da je ostalo još oko 700 slučajeva za zbrinjavanje”, rekao je Savanović.

On je najavio da je termin isplate godišnjeg boračkog dodatka 31. mart, dodajući da ove godine u budžetu za boračke kategorije ima 227 miliona KM.

Savanović je dodao da odredbe Nacrta zakona o žrtvama ratne torture nisu diskriminišuće i da bi, prema procjenama, oko 500 žrtava trebalo da prima naknadu po tom osnovu.

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.