TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sastanak Trampa i Makrona “konstruktivan”

Sastanak Trampa i Makrona “konstruktivan”

Predsednik SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron imali su u Parizu “veoma konstruktivan” sastanak, prenosi “Rojters” izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Lideri Francuske i SAD sastali su se nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD, prenosi britanska agencija.

Zvaničnik je rekao da je bilo “neslaganja” i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio “veoma uvredljiv”, na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima “mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda”.

Tramp i Makron razgovarali su i o prošlomesečnom ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija i usaglasili su se da saudijske vlasti moraju da u potpunosti rasvetle njegovo ubistvo, preneo je Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika.

Navodi se da su se dvojica lidera takođe usaglasila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.

Britanska agencija podseća da se Saudijska Arabija, koja se suočava sa globalnim kritikama i potencijalnim sankcijama zbog ubistva Kašogija u njenom konzulatu u Jemenu, nalazi na čelu koalicije koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika poznatih kao Huti.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.