TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šarović: Program reformi onemogućava odlučivanje entiteta o NATO

Šarović: Program reformi onemogućava odlučivanje entiteta o NATO

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH danas je prije posebne sjednice ovog doma otkrio šta zna o Programu reformi.

Kazao je da se vojna neutralnost ne spominje, te da entiteti ne odlučuju o NATO i da je sadržaj ovog dokumenta njemu poznat iz izvora u Predsjedništvu BiH.

Mirko Šarović je odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa reformi BiH ocijenio kao aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), bez obzira na naziv dokumenta.

“Prije desetak dana je o tome sasvim jasno govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kada je rekao da onog trenutka kada se dokument, bilo kog naziva, pošalje u Brisel i ako bude prihvaćen, on u suštini znači aktivaciju MAP-a i time je ključno trasiran put BiH ka ovom vojnom savezu”, kazao je Šarović.

Naglasio je da, prema njegovim informacijama iz Predsjedništva BiH, u Programu reformi BiH se ne spominje vojna neutralnost na bilo koji način.

“On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO nižih nivoa vlasti, ni entiteta niti drugih nivoa. Nije moguće sprovesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu, a jedina dva tijela koja mogu da odlučuju i potvrde poziv NATO za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH”,  pojasnio je Šarović.

Ovu odluku je ocijenio kao poraz politike srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o vojnoj neutralnosti, koju je sve vrijeme, kako je kazao, forsirao i zastupao.

“Time je na potpuno jasan način obesmišljena Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koju su forsirali oni koji su pristali na ovaj dokument“, izjavio je Šarović.

Kazao je da im nije omogućen uvid u Program reformi BiH, te da je taj dokument u sefu i nijedan član Predsjedništva BiH ga ne može obznaniti do onog trenutka dok ga NATO ne potvrdi, što Šarović očekuje da bi se moglo dogoditi u narednim danima.

“SNSD je definitivno ovaj trenutak učinio najvažnijim događajem u 2019. godini, a možda je ovo i najvažniji događaj unazad sedam ili osam godina. Možda je ovo trenutak koji označava i kraj perioda kada su u osnovi retrogradne i razbojničke politike od svojih lidera lažno pravile najveće patriote i nacionalne heroje i mislim da je to nešto što nosim zaista vezano za ovaj događaj, koji neće biti događaj za jedan dan i za jednu sedmicu. Vjerovatno će ovo pitanje biti temelj osnova za sučeljavanje naših politika u narednim mjesecima”,  ocijenio je Šarović.

Izvor: Nezavisne novine 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.