TV K3

android aplikacija

instaliraj

Saopšteni dobitnici nagrade “Radoje Domanović”

Saopšteni dobitnici nagrade “Radoje Domanović”

Nagrada “Radoje Domanović” Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je Radomiru Putnikoviću (Beograd, 1936), književniku iz Londona, i Momčilu Stojanoviću (Tabanovce, 1939), književniku iz Beograda, saopštio je žiri.

Najboljom knjigom satire na srpskom jeziku u 2018. godini proglašene su “Nama ne sviće ni kad ustanemo” Milena Milivojevića iz Bora (Alma, Beograd, 2018) i “Aforizmi” Vukomana Boškovića iz Beograda (Udruženje srpskih izdavača, Beograd, 2018).

Priznanje “Ekselencija satire”, koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima u 2018. godini, dobili su Sergej Sidorov, aforističar, predsednik Moskovskog kluba aforistike (Moskva, Rusija), Dragan Koprivica, književnik (Nikšić, Crna Gora), Mile Ðorđijoski, satiričar (Delčevo, Makedonija), Andžej Majevski, aforističar (Vroclav, Poljska) i Hristo Petreski, književnik (Skoplje, Makedonija),

Za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen Žarko Trebješanin, psiholog i književni kritičar.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsjednik), Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Vitomir Teofilović, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno na svečanosti u Udruženju književnika Srbije 22. februara u 12 časova.

(Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.