Samo Hrvatska traži 35.000 radnika, a nema ih ni Crna Gora: Svi odoše u sezonce, plate i do 2.500 evra

May 16, 2022, 11:56 am

Pandemija koja je potopila dvije sezone, ali i želja građana da ove godine pošto poto vide more masovno je podigla i tražnju za sezonskim radnicima u okruženju, ali i cenu njihovog rada.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori traži se radnik više, a plate idu i do 2.500 evra.

Samo Hrvatskoj nedostaje oko 35.000 radnika, a manjak može da se bude prilika za domaće radnike, koji već godinama na ljeto odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru i vraćaju se sa ljetnje “tezge” osetno finansijsko teži. Očekivanja su da će njbolje proći radnici u ugostiteljstvu kojima se plate kreću od 600 evra najmanje (koliko se plaćaju sobarice u hotelima) do nekoliko hiljada evra na koliko mogu da računaju profi kuvari.

Mnogi poslodavci već uveliko traže radnike, te “rupu! već osjećaju srpski ugostititelji . Njima radnici posljednjih nedjelja sve češće najavljuju otkaze, a kako kažu računica je jasna.

– Moj konobar ide u Crnu Goru i to za platu od 800 evra plus dobija smještaj i hranu. Kod mene ima 50.000 dinara, a dole će i da se brčne malo i da promijeni okolinu. Oni koji idu u Hrvatsku ugovaraju još bolje uslove – kaže jedan beogradski ugostitelj.

Hrvatskoj nedostaje 35.000 radnika

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od 150.000 radnika koji su potrebni Hrvatskoj za predstojeću ljetnju sezonu, trenutno ih prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje fali između 30.000 i 35.000.

Iako je Hrvatska zakonski regulisala angažman sezonskih radnika, ipak mnogi sezonci sa tržišta radne snage se odlučuju da odu na inostranstvo.

Čak ni plate nisu male, primera radi plata za kuvara kreće od 2.000 do 2.500 evra, za konobara oko 1.000 evra plus bakšiš, a ostali pomoćni radnici mogu da očekuju plate u nivou od 500 do 1.000 evra. Potrebno je istaći, da kada se pogledaju oglasi na internetu, uz ove plate gotovo svi poslodavci nude smještaj, a jako veliki broj njih obezbjeđuje i obroke svojim zaposlenima.

Crna Gora uvozi sezonce

Problem nedostatka radne snage je nešto sa čim se i Crna Gora suočava već dugi niz godina. Ova zemlja je potražnju za radnicima povećala još početkom godine, jer kao i u slučaju hrvatske, zvanični izvori iz Crne Gore navode da je glavni uzrok beg domaće radne snage u zemlje inostranstva.

Kao i prošle godine, i ove se očekuju pozamašne plate za sezonske radnike u Crnoj Gori. Na oglasima na internetu barmenima se nude plate od 800 do 900 evra, Konobarima nešto niže, oko 700 evra koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Kuvarima se nude plate od 1.200 evra pa na gore. Naravno, u “luksuznijim” odmaralištima cijene rada su osjetno veće.

Takođe tamošnji poslodavci se sve više ineresuju za radnu snagu sa dalekih tržišta, npr. Kina, Filipini, Meksiko itd.

U Italiji fali čak 250.000 radnika

Italija se suačava sa sličnim problemom kao i zemlje regiona. Italijani su sve manje zainteresovani za bilo kakav rad, pa čak i sezonski jer kako kažu mnogi poslovi su previše naporni i malo plaćeni.

Samo u sektoru turizma prema riječima ministra za turizam Masima Garavalje ove godine fali 250.000 radnika, te je sve teže pronaći konobare, kuvare, recepcionere i ostalo osoblje, prenosi Blic.

Takođe u ovoj zemlji fali berača voća, fizikalaca, portira, stolara, čistačica i čistača, građevinskih radnika, majstora itd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.