TV K3

android aplikacija

instaliraj

Samit u Budvi: Doprinositi stabilnosti i perspektivi Zapadnog Balkana (VIDEO)

Lideri "Procesa Brdo - Brioni" saglasili su se danas u Budvi da će dalje doprinositi stabilnosti i prosperitetu regiona, te konstatovali da se treba uzdržavati od svake retorike ili djelovanja kojima se mogu povećati tenzije.

Samit u Budvi: Doprinositi stabilnosti i perspektivi Zapadnog Balkana (VIDEO)

Uz usporavanje procesa proširenja, ekonomska kriza i savremeni izazovi koji prijete globalnoj bezbjednosti, naročito radikalizam, čine region još osjetljivijim na spoljašnje faktore destabilizacije, i stoga je potrebno pojačati politički angažman EU u vezi sa procesom proširenja, i ovaj proces visoko pozicionirati na političkoj agendi Unije, navodi se u zaključcima sa ovog skupa.

S obzirom na to da je regionu potrebna ažurirana dugoročna strategija lideri ukazuju da proces proširenja treba da postane sveobuhvatniji.

“Uz pojačanu regionalnu saradnju, regionalni forumi na visokom nivou treba da podrže zemlje u uspostavljanju funkcionalnih tržišnih ekonomija sa održivim ekonomskim rastom, poboljšanju investicione klime u regionu, razvoju saobraćajne i energetske infrastrukture i unapređivanju vladavine prava”, ističe se u zakljucima.

Debata među liderima još jednom je ukazala na neophodnost organizovanja skupa na visokom nivou u EU na kome bi Unija potvrdila posvećenost i konkretizovala pristup održavanju stabilnosti i prosperiteta regiona obnovljenim pristupom pridruživanju EU.

“Pokazalo se da je proces proširenja efikasan instrument za transformaciju i modernizaciju država kandidata koje će im omogućiti pristupanje EU. Međutim, proces proširenja ne može da bude zamjena za odgovornost zemalja da obezbijede realizaciju ambicioznih strukturnih reformi, jačanje vladavine prava i rješavanje otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja među državama jugoistočne Evrope”, ističe se u zaključcima današnjeg samita u Budvi.

Lideri su se saglasili da će domaćin narednog Samita “Procesa Brdo – Brioni” biti BiH, i ukazali su na neophodnost kontinuiranog aktivnog angažmana EU za podršku realizaciji svih reformi, da bi BiH išla naprijed na putu ka EU, navedeno je u zaključcima.

Prepoznata je značajna uloga Srbije u regionalnoj stabilnosti, i pozdravljena činjenica da su u toku pristupni pregovori.

Pozdravljen je i napredak u predpristupnim pregovorima EU sa Crnom Gorom, te navedeno da će dalji napredak u vladavini prava koji će dovesti do konkretnih rezultata u Crnoj Gori doprinijeti napretku u pregovorima o pristupanju.

Pozdravljeno je angažovanje EU u stabilizaciji trenutne političke situacije u Makedoniji ponovnim uspostavljanjem političkog dijaloga, te konstatovano da je neophodna pravična, kredibilna i transparentna istraga događaja u Kumanovu.

Očekuje se da naredni sastanak političkih lidera iz Makedonije u Briselu donese konačna i trajna rješenja trenutne političke krize.

Na skupu u Budvi data je podrška zajedničkim univerzitetskim programima i programima razmjene studenata zemalja iz regiona i sa EU, te konstatovana potreba za koordinacijom različitih regionalnih inicijativa.

U kontekstu Konferencije o klimatskim promjenama koja će biti održana u Parizu krajem godine, podnošenje namjeravanog i po zemljama raščlanjenog doprinosa EU globalnom sporazumu bilo je značajan politički signal podrške da se u Parizu postigne ambiciozan, univerzalan i pravno obavezujući sporazum koji će biti primjenjiv na sve potpisnice.

 

Osim domaćina, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, na Samitu u Budvi učestvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, samoproglašenog Kosova Atifete Јahjaga, Austrije Hajnc Fišer, Makedonije Đorđe Ivanov, Slovenije Borut Pahor, Albanije Bujar Nishani, i državni ministar za evropske poslove Francuske Harlem Desir.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.