TV K3

android aplikacija

instaliraj

SAD i NATO okončali borbenu misiju u Avganistanu

SAD i NATO danas su ceremonijalno okočnali svoju borbenu misiju u Avganistanu, 13 godine poslije terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine, poslije čega je uslijedila invazija i obaranje talibanskog režima.

SAD i NATO okončali borbenu misiju u Avganistanu

Komanda Međunarodnih snaga za bezbjednosnu pomoć (ISAF), koju je predvodio NATO, spustila je svoju zastavu i formalno okončala angažman.

Američki general DŽong Kembel, komandant snaga NATO i SAD, izjavio je da će misija biti transformisana u obučavanje i pružanje podrške avganistanskim snagama bezbjednosti, koje predvode borbu protiv talibanskih pobunjenika od sredine 2013. godine.

“Avganistanske snage bezbjednosti su osposobljene. One treba da izvrše određene izmjene u rukovodstvu, što i čine. LJudi treba da preuzmu odgovornost”, rekao je Kembel, prenosi AP.

Koalicija će od 1. januara u Avganistanu imati 13.000 vojnika, dok je na vrhuncu 2011. godine imala oko 140.000. Trenutno se u Avganistanu nalazi oko 15.000 stranih vojnika.

Misija se završava u vrijeme kada talibani intenziviraju napade. Predsjednik SAD Barak Obama nedavno je dozvolio američkim snagama da pokrenu operacije protiv militanata iz talibanskog pokreta i Al Kaide.

On je time proširio misiju koju će američka vojska imati u Avganistanu od sljedeće godine.

Bombaši samoubice napali su danas policijsku stanicu u južnoj provinciji Kandahar. Policija je ubila trojicu napadača, a tačan broj žrtava još nije poznat, rekli su lokalni zvaničnici.

Komentarišite

Your email address will not be published.