TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ruski carski balet: Ljubavna čarolija na vrhovima prstiju (FOTO)

Najpoznatiju ljubavnu priču svih vremena "Romeo i Julija" pred punom dvoranom "Centra Sava" dočarali su sinoć umjetnici Ruskog carskog baleta.

Ruski carski balet: Ljubavna čarolija na vrhovima prstiju (FOTO)

Publika je skoro puna tri sata uživala u laganim i elegantnim koracima i prelijepim lepršavim kostimima uz muziku Sergeja Prokofjeva, u koreografiji Leonida Lavrovskog i Gediminasa Taranda.

Glavni solisti bili su Bekzhanov Nariman, kao Romeo, i Lina Seveliova, kao Julija, koji su prisutnima na dirljiv način ispričali tragičnu ljubavnu romansu iz Verone.

Baletska predstava je odigrana u tri čina: u prvom 40-ominutnom činu prikazana je ljubav Romea i Julija na prvi pogled koji se, preplavljeni osjećanjima, jedno drugom zaklinju na vječnu ljubav.

Drugi čin je prepun emotivnog naboja u kojem nakon njihovog tajnog vjenčanja, Romeo ubija Julijinog rođaka Tibalda, što će odrediti budućnost njihove veze.

U posljednjem činu dvoje zaljubljenih posljednji put provode vrijeme zajedno, a njihov pokušaj da promijene sudbinu završava se tragično.

Predstavi su prisustvovali ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života. Prekretnica u koreografiji Balet “Romeo i Julija” je prekretnica u istoriji ruske i svjetske koreografije. Radnja najpoznatije ljubavne tragedije Vilijema Šekspira inspirisala je mnoge kompozitore, ali je Sergej Prokofjev bio prvi kompozitor koji je stvorio pravi šekspirovski balet – jedan od najboljih baleta XX vijeka.

Premijera baleta je održana 1938. u Brnu, od kada i počinje brilijantna scenska istorija baleta “Romeo i Julija”. Balet je premijerno prikazan 1940. godine u Kirovskom pozorištu, a poslije rata, od 1946. godine, sa istom koreografijom se trijumfalno izvodi u “Boljšoj teatru”.

Umjetnici iz najboljih baletskih škola Ruski carski balet osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solista “Boljšoj teatra”, na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje. Plesni ansambl danas ima više od 40 umjetnika iz najboljih baletskih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma.

Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća njenih članova, ovaj baletski ansambl svrstavaju u vrh svjetske baletske scene.

balet 1 balet 2 balet 3 balet 4

(NN/sputniknews.com)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.