Rukovodioci Libana u julu upozoreni na moguću eksploziju u Bejrutu

August 11, 2020, 9:28 am

Libanski bezbjednosni zvaničnici upozorili su premijera i predsjednika države u julu da 2.750 tona amonijum nitrata u skladištu u bejrutskoj luci predstavlja rizik i da bi glavni grad mogao biti uništen u slučaju eksplozije, navodi se u dokumentima u koje je Rojters dobio uvid.

Ove navode potvrdili su i bezbjednosni izvori visokog ranga.

Samo dvije sedmice kasnije, industrijske hemikalije su eksplodirale, a detonacija je uništila veći dio luke i dijelove glavnog grada. Poginule su najmanje 163 osobe, povrijeđeno je 6.000 ljudi i uništeno 6.000 objekata, navode opštinske vlasti.

Izvještaj Generalnog direktorata za državnu bezbjednost sadrži i komentar o privatnom pismu koje je poslato predsjedniku Mišelu Aunu i premijeru Hasanu Dijabu 20. jula.

Sadržaj pisma nije naveden u izvještaju koji je Rojters dobio na uvid, ali je visoki bezbjednosni zvaničnik rekao da su u njemu sumirani zaključci sudske istrage koja je pokrenuta u januaru. Zaključeno je da je neophodno odmah osigurati te hemikalije.

“Postojala je opasnost da će taj materijal, u slučaju krađe, biti upotrijebljen u nekom terorističkom napadu”, rekao je jedan zvaničnik Rojtersu.

On je dodao da je na kraju istrage državni tužilac Gasan Oveidat pripremio završni izvještaj i poslao ga vlastima.

“Upozorio sam ih da bi ovo moglo da uništi Bejrut ako eksplodira”, rekao je zvaničnik koji je učestvovao u sastavljanju pisma. On je odbio da bude imenovan.

Rojters nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora njegov opis pisma.

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *