TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ručno napisano “Božije pismo” Alberta Einsteina prodato na aukciji za 2,9 miliona dolara

Ručno napisano “Božije pismo” Alberta Einsteina prodato na aukciji za 2,9 miliona dolara
Takozvano “Božije pismo”, napisano 1954. godine, procijenjeno je na 1,5 miliona dolara, ali je prodato za gotovo dvostruko više novca.

“Ovo izuzetno iskreno i privatno pismo koje je Einstein napisao godinu prije smrti, ostaje najistaknutiji izraz njegovih vjerskih i filozofskih pogleda”, kazali su iz prestižne njujorške aukcijske kuće Christie's.

Tada 74-godišnji Nobelovac napisao je svoje viđenje o Bogu i religiji na jednoj i po strani, a pismo je poslao filozofu Ericu Gutkindu čija ga je knjiga “Chose Life: Biblical Call to Revolt” potaknula na izražavanje stavova o vjeri.

“Božija je riječ za mene samo izraz i produkt ljudske slabosti, a Biblija svezak časnih ali primitivnih legendi koje su prilično djetinjaste. Nijedna interpretacija, koliko god bila suptilna, to ne može promijeniti”, napisao je Einstein u pismu.

Ovo nije prvo Einsteinovo pismo koje je prodato na aukciji. Njegova bilješka iz 1928. godine nedavno je prodata za 103.000 dolara, dok je njegova takozvana “teorija sreće”, odnosno poruka o sreći, prodata 2017. godine za 1,5 miliona dolara.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.