Rubrika: „Preporučujemo Vam knjigu“ (VIDEO)

September 20, 2021, 8:35 am

Svake nedelje, u okviru emisije „Nedeljno popodne“ na TV K3, preporučujemo vam neke od naslova svjetske ili domaće književnosti. Klasike, romane, beletristiku, bestselere, naslove za djecu. Za svakog po nešto!

Ako do sada niste stekli naviku da čitate, stara izreka kaže – +nikad nije kasno. I zaista nije! Ako ne znate šta da odaberete da čitate, mi ćemo vam pomoći.

Ove nedjelje razgovarali smo sa v.d. direktora Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušanom Marićem.

Prije svega on nam je otkrio nekoliko činjenica o našoj prnjavorskoj Biblioteci.

„Naša institucija nastala je 1946. godine, mijenjala je svoje lokacije tokom godina, da bi 1976. godine došla u ove prostorije gdje sada Biblioteka postoji. Inače, 1975. godine bila je godina velike nabavke bibliotečke građe i opreme, od strane tadašnjeg ministrstva prosvjete, inače tada je postojalo samo ministarstvo prosvjete, nije bilo izdvojeno odjeljenje kulture kao danas. Zatim pored ministarstva, sredstva je donirala tadašnja Skupština opštine Prnjavor i Fond Ive Andrića koji je on osnovao nakon dobitka Nobelove nagrade“, istakao je Dušan Marić i dodao da se od 2009. godine Biblioteka vodi kao samostalna institucija, koja je izdvojena iz sastava Doma kulture, i nekad ranije Radničkog univerziteta.

Na odjeljenju za odrasle nalazi se oko 26.000 naslova, dok se na policama odjeljenja za djecu nalazi oko 9.400 knjiga.

Što se tiče 2021. godine Narodna biblioteka u Prnjavoru broji oko 270 članova.

RUBRIKA „Preporučujemo Vam knjigu“

„MEDVJEDGRAD“ FREDRIK BAKMAN

„Ovu nedjelju vam preporučujemo skandinavske autore to su Fredrik Bakman i Ju Nesbe. Obojica su naši savremenici – Bakman je 1981. godište, jedan nevjerovatan pisac, koji je svoju slavu stekao 2012. godine sa romanom „Čovjek po imenu Uve“ koji je preveden na više od 40 jezika, a 2015. godine je čak snimljen i film prema toj knjizi“, pojasnio nam je Marić.

 

„Ja vam preporučujem prvu knjigu iz serijala o Medvjedgradu. Knjiga se upravo i zove „Medvjedgrad“. Ona govori o jednom malom gradu, a njeni stanovnici u jednoj omladinskoj sportskoj ekipi vide svoju budućnost i knjiga pokazuje šta su sve ljudi spremni da urade zarad slavi, i šta su sve spremni da žrtvuju i da prećute da bi zaštitili svoju porodicu i svoje bližnje“, rekao je Marić i dodao – „o Bakmanu treba još reći da se trenutno smatra jednim od najvećih talenata i vjerovatno će biti jedan od najčitanijih pisaca“, zaključio je Marić.

 

„ĐAVOLJA ZVIJEZDA“ JU NESBE

 

„Drugi, trenutno najčitaniji pisac je norvežanin Ju Nesbe, inače je čovjek koji je radio kao broker, ima svoj rok bend, napisao je serijal od deset romana o Hariju Huleu. Ja vam preporučujem peti roman iz tog serijala „Đavolja zvijezda“ i jedan nevjerovatan roman koji nema pauze, nema stajanja kada se čita, sve vrijeme niste sigurni da li će biti još jedno ubistvo i ko je to ubistvo izvršio“, Marić nam je kratko objasnio radnju romana „Đavolja zvijezda“.

 

Ju Nesbe je jedan od najpopularnijih svjetskih pisaca kriminalističkih romana. Njegove knjige su prevedene na 50 jezika i prodate u više od trideset tri miliona primjeraka u svijetu.

„Inače, Ju Nesbe je specifičan po tome što ga je norveška država odlikovala kao čovjeka koji je vratio Norvešku na kulturnu mapu svijeta. Takođe, on je pisao romane za djecu i omladinu – Doktor Proktor, pet romana, i ima kratke romane koje posjedujemo i mi ovdje u Narodnoj biblioteci, kao što su „Krv na snijegu“, „Lovci na glave“, „Magbet“, čak i po jednom od njih je snimljen film“, rekao nam je Dušan Marić, v.d. direktora prnjavorske Narodne biblioteke.

 

Pitali smo ga, s obzirom da nam preporučuje dva romana, a oba pisca su skandinavskog porijekla, da li naši čitaoci rado biraju skandinavske pisce?!

 

„Definitivno, ova dva autora definitivno biraju i teško je naći slobodnu knjigu da bude na policama. Čim neko vrati, sledeći čitaoci ponovo uzimaju te knjige, jer su stvarno jako popularni, jako dobri, brzo se čitaju. Bakman dosta ljude prikazuje kao šaljivdžije, kao tople duše koji su dosta uporni i dosta spremni da se žrtvuju, dok Nesbe ima tu neku tamnu stranu, tamnu crtu –  dosta krvi, dosta snijega, dosta zime, mnogo akcije i nekako našem mentalitetu i našim čitaocima mnogo odgovara i jedna i druga verzija“, završio je Dušan svoje preporuke.

Dakle, ove nedelje pred vama su dva vrsna pisca i dva očaravajuća romana, „Medvjedgrad“ Fredrika Bakmana i „Đavolja zvijezda“ Ju Nesbea.

Uživajte u čitanju, a nove preporuke stižu već sljedeće nedjelje.

 

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *