TV K3

android aplikacija

instaliraj

Robu iz BiH preko Srbije izvoze u Rusiju

Iako zvanični podaci za prva dva mjeseca ove godine pokazuju da je izvoz robe iz BiH u Rusiju pao za oko četiri miliona KM, to nije tačno, jer izvoznici, da bi zaobišli plaćanje carine, svoju robu plasiraju preko Srbije.

Robu iz BiH preko Srbije izvoze u Rusiju

“Stvarni izvoz iz RS i BiH u Rusiju je veći nego što se to vidi kroz dokumente, jer više se izvozi preko Srbije nego direktno. Sve je tu legalno, a čak i na korist naših izvoznika, koji na taj način mogu postići bolju cijenu”, rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Naime, Srbija i BiH su u CEFTA i u međusobnoj trgovini ne plaćaju carine, a sa druge strane, Srbija sa Rusijom ima ugovor o bescarinskoj trgovini, tako da izvoznici iz BiH svoju robu prvo prodaju u Srbiju, odakle preko srbijanskih firmi završava u Rusiji. Tržište najveće zemlje svijeta za bh. izvoznike posebno je postalo zanimljivo nakon što je zbog međusobnih sankcija evropskim proizvođačima zabranjen izvoz u Rusiju.

“Tu nema štete po BiH. Roba se proda firmi iz Srbije, a ona dalje za Rusiju, jer naši izvoznici ne mogu preko Srbije izvoziti ako nemaju tamo firmu i znam da je tako mnogo jabuka otišlo iz BiH”, rekao je Vasić.

Što se tiče zvaničnih podataka, izvoz robe iz BiH u Rusiju u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prethodne godine pao je za oko četiri miliona KM i to sa 11,9 miliona KM, koliko smo izvezli 2014. godine, na 7,9 miliona KM, koliko je to bilo u januaru i februaru ove godine.

Istovremeno i uvoz robe iz Rusije u BiH je u padu i to za oko devet miliona KM, s obzirom na to da je za prva dva mjeseca prošle godine iz Rusije u BiH ušla roba vrijednosti 50,3 miliona KM, a u prva dva mjeseca ove godine uvezli smo oko 41,3 miliona KM.

Iz Rusije je najviše uvožen gas, zatim kameni ugalj, ugljene elektrode za peći, goveđe, koža itd., dok je iz BiH u Rusiju otišlo najviše zeolita, jabuka, krušaka, šljiva, orašastih plodova, lijekova, namještaja itd.

“Evidentno je da je u prava dva mjeseca u 2015. godini u odnosu na isti period 2014. godine došlo do povećanja uvoza iz Rusije u BiH, ali istovremeno i do pada izvoza iz BiH u Rusiju”, rekli su u UIO.

Kada je u pitanju trgovina između BiH i Rusije, privrednici se nadaju pozitivnim nalazima delegacije inspektora Carinskog saveza Ruske Federacije, Bjelorusije i Kazahstana, koji bi sljedeći mjesec trebalo da izvrše inspekciju objekata u BiH, odnosno firmi koje su izrazile interes za izvoz na područje tog saveza. Radi se uglavnom o mesoprerađivačima, proizvođačima hrane, mlijeka itd. Međutim, i nakon pozitivnog inspekcijskog nalaza, čitav posao bi mogla pokvariti činjenica da je kroz zemlje EU zabranjen prevoz proizvoda životinjskog porijekla, a eventualni transport avionima ili brodovima bio bi preskup.

Komentarišite

Your email address will not be published.