Robotski skelet koji “čita misli” korisnika

October 5, 2019, 7:33 am

Prema posljednjim izveštajima jedan korisnik koji nema sposobnost kretanja uspio je da uz pomoć robotskog spoljašnjeg skeleta napravi prve pokrete, a zahvaljujući tome što, kako se opisuje, skelet “čita misli onoga koji ga koristi”.

Tridesetogodišnji Thibault je iskustvo opisao kao “prve korake na Mjesecu”, a prvi koraci su još uvijek daleko od savršenih, pa se robotsko “odjelo” za sada testira samo u laboratorijskim uslovima.

Kreatori tvrde da bi ovo i slična rješenja u budućnosti značajno mogla da poboljšaju iskustva onih koji imaju poteškoće u kretanju, a Thibault je prvo podvrgnut hirurškom zahvatu u okviru kojeg su implanti postavljeni na površinu mozga, i to u onom dijelu koji služi za kontrolisanje pokreta. Svaki implant ima po 64 elektrode koje čitaju aktivnosti u mozgu, te signale šalju na kompjuter preko kojeg se kontroliše robotski dio.

Sljedeći korak je usavršavanje tehnologije, te povećavanje broja elektroda koje se koriste, budući da se trenutno od 64 upotrebljavaju samo 32. Jedan od važnijih koraka je i usavršavanje kontrole prstiju, a kako bi se lakše hvatali objekti i prevazilazile prepreke.

Eksperti ističu da bi bilo važno i da se smanje troškovi proizvodnje, budući da visoko-tehnološka rješenja još dugo neće biti dostupna onima koji ne raspolažu velikim sumama novca, na šta ukazuje podataka da tek 15% onih koji imaju poteškoće u kretanju posjeduje invalidska kolica, te druga pomagala.

(BBC – Foto: N.N)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *