Reakcija Ambasade SAD-a u BiH na Dodikove izjave

December 27, 2016, 4:45 pm

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH uputila je saopštenje u vezi sa izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u intervjuu za RTRS.

Dodik je za RTRS prepričao telefonski razgovor koji je prošle nedelje vodio sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hoytom Yeejem. Sekretar je, kako je Dodik naveo, tražio od njega da se odrekne politike SNSD-a.

Reakciju Američke ambasade u BiH prenosimo u cjelosti:

“Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasador Maureen Cormack razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske da bi istakli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka, te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

“Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD. Apelovali smo na gospodina Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a u BiH.

 

(ATV)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *