TV K3

android aplikacija

instaliraj

Reagovanje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite na pres konferenciju predstavnika Organizacija starješina VRS

Reagovanje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite na pres konferenciju predstavnika Organizacija starješina VRS

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je zaprepašteno neprimjerenim i zlonamjernim komentarima predstavnika Organizacija starješina VRS iznesenih na jučerašnjoj pres konferenciji u Banjaluci.

Šta reći i kako komentarisati kritike vojnih starješina kojima smeta što ministar Milenko Savanović obilazi groblja i spomen obilježja postradalim saborcima. Neshvatljive, uvrjedljive i krajnje licemjerne su kritike upućene na račun ministra Savanovića. Ministar nigdje ne ide nepozvan, već, na poziv lokalnih vlasti i molbu organizacija koje okupljaju boračku populaciju, posjećuje parastose i odaje dužno poštovanje poginulim borcima VRS.

Poštujući doprinos svakog pripadnika VRS, Ministarstvo smatra da su najveću žrtvu u otadžbinskom ratu podnijeli borci koji su svojim životima platili slobodu. Zato je krajnje neumjesno komentarisati ministrovo prisustvo na parastosima širom Republike Srpske. Ministar Savanović je predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, što ga još više obavezuje, a ponosan je na činjenicu da prisustvuje gotovo svim parastosima na koje ga pozivaju borci i porodice poginulih boraca. Tada je u prilici da, u ime institucija Republike Srpske, poginulim saborcima oda dužno poštovanje za žrtvu koju su podnijeli za odbranu otadžbine.

Ministarstvo, na čijem čelu je ministar Savanović, smatra najvećim i najhumanijim projektom Republike Srpske  Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije. Dosad je kroz ovaj program zbrinuto 8260 porodica i za ove namjene utrošeno više od 150 miliona KM. Ovaj Program, na prijedlog Vlade Republike Srpske,  usvojila je Narodna Skupština RS za precizno određene prioritetne grupe za zbrinjavanje. Ministar, jasno je, ne može, niti smije mijenjati namjenu sredstava obezbjeđenih budžetom Republike Srpske.

Ministarstvo dalje izražava razumijevanje za stambene probleme koje, nesporno, imaju pojedinci iz kategorije bivših starješina VRS, ali ne može i ne smije kršiti zakonske propise i postojeća pravila kako bi im izašlo u susret. Ministar Savanović nije, niti može, kako je juče zlonamjerno navedeno „izbaciti iz prava“ bilo koju od zakonskih kategorija. Isključivo pravo mijenjanja zakona je na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Činjenica je da, osim u slučaju da su pripadali prioritetnim grupama RVI do četvrte kategorije ili porodicama poginulih boraca,  kategorija starješina VRS nije uvrštena u Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, kao ni u Program stambenog zbrinjavanja i prema važećim propisima, ne mogu biti predmet stambenog rješavanja.

Iz svega navedenog jasno je da ministar kao starješina organa ima dužnost i obavezu da poštuje zakone, propisani način i namjenu utroška budžetskih sredstava što je jasno svima, a vjerujemo i onima koji su na neprimjeren, neopravdan i zlonamjeran način uputili kritiku na rad ministra i ovog ministarstva.

Ostaje nejasno šta je bio cilj i motiv za jučer iznesene neutemeljene i neprimjerene kritike, ali vjerujemo da će učesnici pres konferencije iz Organizacije  starješina VRS  uočiti svoju grešku i izviniti se ministarstvu i ministru Savanoviću.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite

 

Komentarišite

Your email address will not be published.