Razum pobijedio u Kataloniji

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras u obraćanju regionalnom parlamentu da "milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu", prenosi Rojters.

Razum pobijedio u Kataloniji

Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom. On je zatražio suspenziju proglašenja nezavisnosti kako bi otpočeo dijalog.

„Ne planiram da bilo kome pretim. Niti da vređam. Svi smo odgovorni za ovo. Treba nam deeskalacija situacije, ne smemo više da je hranimo. Svi smo ista zajednica i moramo da idemo napred. Nećemo se uvek slagati oko svega, ali mnogo puta smo dokazali da je jedini put napred demokratija i mir. Za to je potreban dijalog“, rekao je Pudždemon.

– Nastavljamo da stavljamo naglasak na pregovore. Mi nismo lopovi, nismo ludaci, ne organizujemo državni udar – mi smo obični ljudi koji traže pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španije, naprotiv, želimo da unapredimo odnose. Sada su odnosi u krizi. Osvojili smo pravo na referendumu da budemo nezavisna država i da nas čuju. A to želimo. Da nas se poštuju i da nas čuju. Spreman sam da idem putem nezavisnosti. Prvi oktobar je promenio situaciju, sad smo na istorijskom raskršću, kao predsednik, stavljam pred vas rezultate referenduma, i prihvatam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika. Pozdravljam pozive na dijalog, bilo ih je mnogo u proteklim danima – rekao je Pudždemon.

(Blic/Tanjug, BN)

Komentarišite

Your email address will not be published.