Razmotren Nacrt zakona o zdravstvenoj dokumentaciji

April 13, 2022, 6:56 pm

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidenciji u oblasti zdravstva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je osnovni razlog za donošenje ovog nacrta zakona potreba za boljim uređivanjem medicinske i zdravstvene dokumentacije, kao i sistema evidencija, izvještavanja i korišćenja medicinskih i zdravstvenih podataka i informacija.

On je rekao da su odredbama Nacrta zakona utvrđeni primjena rješenja koja omogućavaju digitalizaciju pružanja zdravstvenih usluga i osnov za korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u budućem razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Nacrtom zakona uređuje se zdravstvena dokumentacija i evidencije, registri i statistička istraživanja u oblasti zdravstva, obrada, korišćenje, čuvanje i zaštita podataka.

Ovim nacrtom zakona omogućava se usklađivanje sistema dokumentovanja i uređivanje tokova podataka i izvještavanja prema institucijama i ustanovama zdravstvenog sistema koje prikupljaju i obrađuju podatke i informacije za kompletan zdravstveni sistem, navedeno je u obrazloženju ovog akta.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić zaključio je današnji dio sjednice, a nastavak zakazao za sutra u 10.00 časova.

Sjednica će biti nastavljena razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Biće razmatrani i nacrti zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, te o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

(Srna – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.