Razmjena zarobljenika u Ukrajini, među oslobođenima i Putinov kum

September 22, 2022, 4:45 pm

Rusija i Ukrajina izvršile su neočekivanu razmjenu 280 ratnih zarobljenika, među kojima su i komandanti Azovskog bataljona iz Marijupolja, za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi.

Među njima bilo je i 10 stranaca, od kojih je jedan i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, koji je bio osuđen na smrtnu kaznu.

Rusija je oslobodila 10 stranaca nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, naveo je saudijski zvaničnik.

“Uspjeli smo da oslobodimo 215 ukraljinskih zarobljenika u najvećoj razmjeni zarobljenika od početka rata u Ukrajini u februaru”, rekao je Andrej Jermak, šef administracije ukrajinskog predsjednika.

Rusija je dobila 55 zatvorenika, među kojima je bio i bivši poslanik Viktor Medvedčuk, blizak saradnik i  kum Vladimira Putina, predsjednika Rusije, koji je u Ukrajini optužen za veleizdaju, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ruski zvaničnici su potvrdili da su svi oslobođeni zarobljenici stigli na teritoriju Rusije vojnotransportnim avionima i da se nalaze u vojnim medicinskim ustanovama, prenio je Interfaks.

Zelenski je kazao da je u okviru ove dugo pripremane operacije pet vojnih komandanata, među kojima su šefovi odbrane “Azosvstalja”, prebačeno u Tursku.

“Oni će ostati u Turskoj do kraja rata na osnovu sporazuma s Redžepom Tajipom Erdoanom, turskim predsjednikom”, dodao je Zelenski.

On je zahvalio Erdoanu zbog vođenja procesa oslobađanja zarobljenika.

Među stranim ratnim zarobljenicima su pet Britanaca, dvojica Amerikanaca i jedan Hrvat, za koje je ranije javljeno da su iz Rusije prebačeni u Saudijsku Arabiju.

Među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka, kao i jedan državljanin Hrvatske, prenio je Rojters.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obavijestilo je da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, koji je zarobljen u Ukrajini u aprilu, oslobođen i danas je stigao u Hrvatsku.

On je s devetoricom drugih stranih državljana avionom prebačen u Saudijsku Arabiju.

Prebeg, koji je zarobljen kod Marijupolja, optužen je da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti, te mu je prijetila smrtna kazna. U avgustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Putinova najava mobilizacije 300.000 rezervista pokrenula je lavinu događaja i komentara, kako u svijetu tako i u Rusiji.

Žozep Borel, visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, rekao je da Putinova najava, koja uključuje poteze koji vode pripajanju dijelova ukrajinske teritorije i prijetnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije, pokazuje paniku i očaj.

Vjačeslav Volodin, sekretar ruske Državne dume, rekao je da protiv ruskih vojnika i oficira ratuju ne samo naoružane nacističke formacije, nego i NATO sile.

Volodin je na svom profilu na Telegramu naveo da se linija borbenih dejstava proteže na više od 1.000 kilometara.

Viktor Orban, mađarski premijer, rekao je svojoj vladajućoj stranci Fides da sankcije EU protiv Rusije treba ukinuti, prenijeli su mađarski mediji.

Sjeverna Koreja saopštila je da nikada nije snabdijevala Rusiju oružjem i municijom i da nema takve planove, upozorivši SAD da zatvore usta i prestanu da šire glasine s ciljem da naruše imidž te zemlje.

Finski zvaničnici saopštili su da su gužve na granici Finske i Rusije nakon objave o djelimičnoj mobilizaciji povećane u noći sa srijede na četvrtak i dodali da je situacija pod kontrolom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.