TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ratari iščekuju kišu, narednih 10 dana bez padavina

Ratari iščekuju kišu, narednih 10 dana bez padavina

Jesenja sjetva na području Semberije počela je na vrijeme, ali ratare muči nedostatak vlage u zemlji, pa željno iščekuju kišu, rekla je Srni stručni savjetnik za poljoprivredu u bijeljinskoj Gradskoj upravi Jelica Radičić.

Radičićeva navodi da je sjetva počela, te da je planirana na 18.065 hektara, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za 700 hektara ili četiri odsto.

“Proizvođači su bili razočarani niskom cijenom pšenice i to je sigurno uticalo na smanjenje površina koje će se naći pod jesenjim kulturama. Sjetva je u toku, počelo se sa uljanom repicom, ječmom, te pšenicom, ali na većini terena čekaće se kiša, jer mnoge površine neće moći biti sjetveno obrađene, bez vlage u zemlji”, istakla je Radičićeva.

Prema njenim riječima, mnogi proizvođači će morati da sačekaju, jer je zemlja veoma suva.

“Važno je da se ne kasni – optimalni rok jesenje sjetve je od 5. do 25 oktobra za sjetvu pšenice, ali nije veliki problem ni da bude produžena i završena u novembru, ako bude lijepa jesen”, napomenula je Radičićeva.

Ona je rekla da će ove godine pšenicom u Semberiji biti zasijano 14.350 hektara, ječmom 2.800 hektara, a uljanom repicom 500 hektara, dok će se na preostalim površinama naći ostale jesenje kulture – tritikale, zob, krmno bilje i povrće.

Meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Draško Rudan izjavio je Srni da Republiku Srpsku očekuje miholjsko ljeto, da će temperatura biti iznad prosjeka, od 20 do 26 stepeni Cezijusovih, a u nekim krajevima i više.

“Vrijeme u Republici Srpskoj do 20. oktobra biće stabilno i toplo – pravo miholjsko ljeto sa dnevnim temperaturama od 20 do 26 stepeni. Ono što je sigurno jeste da kiše nema u narednih 10 dana”, naveo je Rudan.

 

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.