Raste udio energije iz obnovljivih izvora

July 25, 2016, 9:30 am

Učešće energije iz obnovljivih izvora u prošlogodišnjoj proizvodnji u Srpskoj iznosilo je 42,9 odsto, a cilj je da ono dostigne 48 procenata, istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Kada je riječ o energiji vjetra, najperspektivnije lokacije za izgradnju parkova vjetrenjača nalaze na području istočne Hercegovine – u Nevesinju, Berkovićima, Gacku i Trebinju.

– RS će podsticati proizvodnju električne energije u vjetroelektranama ukupne instalisane snage 100 megavata do 2020. godine. Do sada je koncesija dodijeljena za izgradnju dva parka vjetrenjača u opštinama Nevesinje i Berkovići ukupne instalisane snage 96,5 megavata – pojasnili su u ministarstvu.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci Petar Gvero rekao je da su vjetroparkovi veoma zahtjevne investicije i sa aspekta tehnike i u pogledu finansiranja.

– Sve to treba da prati ishodovanje koncesija i odgovarajuće dokumentacije. Zbog specifičnosti proizvodnje, ako uzmemo u obzir da je vjetar stohastički izvor energije, mora se obezbijediti odgovarajuća prenosna infrastruktura, koja takav izvor integriše u sistem elektroprivrede – naveo je Gvero.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *