Raste broj samoubistava u USK: Suicid odslikava teško stanje u društvu

November 25, 2021, 8:32 am

U prvih deset mjeseci tekuće godine na području Unsko-sanskog kantona evidentirano je 16 slučajeva samoubistava, što je već za četiri slučaja više u odnosu na proteklu godinu, podaci su iz MUP-a USK. Prema tim podacima, u deset slučajeva počinioci samoubistava su muškarci, a u šest žene.

U većini slučajeva osobe koje su počinile samoubistva pripadaju starosnoj strukturi između 40 i 60 godina.

Zanimljivo je kako je najveći broj samoubistava počinjen vješanjem, trovanjem te skokom s visine ili u rijeku.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, trend rasta broja samoubica pokazuje teško stanje u kojem se danas nalazi naše društvo.

“Očigledno ljudi koji se odlučuju na takav korak ne vide drugi izlaz iz poteškoća u koje su zapali i to je tragično. Tome treba dodati i sve posljedice teškog stanja koje je uzrokovano pandemijom virusa korona, sve te restrikcije, ekonomske i druge nedaće, nesumnjivo su ostavile posljedice na ljude”, kaže Biščević.

Prema njegovim riječima, okolnosti koje mogu dovesti do suicida su različite i mnogostruke, kao što su saznanje da se boluje od teške i neizlječive bolesti, nesporazumi i loša komunikacija unutar porodice, finansijske poteškoće i promjene u socioekonomskom statusu, poslovni i stambeni problemi, neuspjeh na poslu ili školi i slično.

“Povećani nivo frustracija svake vrste i nemogućnosti da se pronađu rješenja za biološku egzistenciju tjeraju pojedince na povećanu sklonost ka atipičnim pojavama. Jednostavno rečeno, društvo u kojem živimo je bolesno”, smatra Biščević.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *