Raspušten donji dom japanskog parlamenta, čulo se 3 puta “banzai”

October 14, 2021, 6:06 am

Novi japanski premijer Fumio Kišida raspustio je danas Donji dom parlamenta čime je formalno otvoren put za održavanje nacionalnih izbora 31. oktobra.

Kišida je u parlamentu obrazložio da želi potvrdu birača za svoju politiku, nakon što ga je parlament prije samo 10 dana izabrao za premijera, umjesto Jošihide Suge, a predsjednik moćnijeg Donjeg doma Tadamori Ošima, proglasio je raspuštanje na plenarnoj sjednici, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Na ovu odluku je svih 465 poslanika ustalo, tri puta uzviknulo “banzai”, tradicionalni uzvik oduševljenja i radosti, i napustilo parlament, pošto je ovim činom njihov mandat prestao, a zvanična izborna kampanja za novi saziv počeće u utorak.

Posljednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Šinzom Abeom, a njegov nasljednik Suga, na funkciji se zadržao samo godinu dana, pošto je podrška vladi koju je predvodio bila oslabljena njegovim pristupom borbi sa virusom korona i insistiranjem na održavanju Olimpijskih igara u Tokiju uprkos sve većem broju slučajeva koji su razbjesnili javnost.

Kišida, čiji je zadatak da vrati podršku vladajućoj Liberalno demokratskoj partiji (LDP), najavio je politiku “povjerenja i empatije”, a obećao je da će odgovor zemlje na pandemiju virusa korona u slučaju novih talasa infekcija biti pojačan.

Aktuelni premijer je saopštio da je u njegovom fokusu oživljavanje oslabljene ekonomije zemlje i jačanje odbrane od prijetnji iz Kine i Sjeverne Koreje.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *