Raspisan Konkurs za upis u srednje škole

May 28, 2020, 11:57 am

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola RS u školskoj 2020/2021. godini, koji sutra možete potražiti u štampanom izdanju “Nezavisnih novina”.

Pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji na dan upisa nisu stariji od 17 godina.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske sadrži naziv struka, zanimanja, smjerova, odsjeka, broj odjeljenja, broj učenika koji se upisuju u prvi razred, rokove za prijem dokumenata, način bodovanja, obavezu objavljivanja rang liste sa brojem bodova po svim elementima bodovanja i podatke po strukama o broju nezaposlenih radnika i njihovom zapošljavanju u 2019. godini i podatke o deficitarnim zanimanjima.

Uslov za upis učenika u prvi razred u umjetničku školu je položen poseban ispit.

Svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine konkurišu pod jednakim uslovima za upis u prvi razred javne škole, bez obzira na to gdje su završili osnovnu školu.

Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu:

1. Opšteg uspjeha u osnovnoj školi;

2. Posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole;

3. Rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama. Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka. Rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Nezavisne novine http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *