Radović: U krizi koja traje vlast se ponaša kao profiter koji puni budžet iz džepova građana

June 21, 2022, 10:47 am

Zaista zabrinjava nedostatak empatije vladajuće koalicije na nivou BiH oličene kroz saradnju SNSD, SDA i HDZ za ova poskupljenja u BiH i Republici Srpskoj. I dok zamazuju oči narodu produkujući krize kako bi ostali na vlasti, cijene goriva i osnovnih životnih namirnica divljaju na tržištu i oni jednostavno ne žele da ih obuzdaju bilo kojom ekonomskom mjerom koju već primjenjuju zemlje EU i zemlje u regionu, istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

„Umjesto da smanje ili ukinu PDV na osnovne životne namirnice ili da smanje ili suspenduju akcize na naftu ili da rasterete domaću privredu, oni tobože malo povećaju plate samo u javnom sektoru ili penzije (ne bi li ti ljudi opet glasali za njih), dok ostvaruju rekordne prihode u budžete kako bi pokrili rupe koje su sami prouzrokovali ali i krenuli u nepotrebne i skupe javne nabavke zgrada, automobila, softvera koji sada nisu prioritet“, sugerisao je Radović.

On kaže da ove rekordne prihode plaćaju opet građani jer je osnovica za PDV veća zbog enormnog rasta cijena.

„Npr. zbog rasta cijena proizvoda iz potrošačke korpe u proteklom periodu za oko 800 KM svako domaćinstvo mjesečno dodatno plaća PDV-a oko 130 KM samo po ovom osnovu. Ako se ovome doda rast ostalih cijena taj iznos je mnogo veći i sa rastom cijena dostiže i do 300 KM mjesečno ili preko 3.000 KM godišnje“, pojasnio je zamjenik predsjednika SDS.

Radović naglašava da je jedini način da se ovo zaustavi je da se vlasti odreknu ovih inflatornih prihoda, koji će naše građane dovesti na rub egzistencije, tako što će smanjiti stope PDV-a i odreći se akciza na naftu i gorivo na određeni period do nivoa koji su projektovali u budžetima prije ovog rasta cijena.

„Pored toga je neophodno hitno organizirati otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda i stvoriti zalihe jer je nemoguće prognozirati kretanje cijena od jeseni. Ukoliko vlasti pod hitno ništa ne urade i nastave da se prave slijepe na ovakav rast cijena ona će biti zabilježena u istoriji kao vlast koja je inflatorni profiter jer rekordno puni budžet na štetu svojih građana“, zaključio je Radović.

SDS

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *